ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1.200 γραμμάρια χοιρινό σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 μεγάλα κυδώνια
- 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
- 3 σκελίδες σκόρδο, στη μέση
- ¾ φλιτζ. Τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή φυτίνη
- 1 κρασοπότηρο κρασί
- Δεντρολίβανο
- Ρίγανη
- Θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη ή μέλι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το βάζουμε στη γάστρα, το λαδώνουμε με το μισό λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, έπειτα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
Πλένουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τις φλούδες και τους σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά, στο μπολ με τις πατάτες. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, και το βούτυρο, τ’ ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε ανάμεσα στο κρέας.
Ρίχνουμε σε μια άκρη το κρασί, κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα. Έπειτα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα κι αν έχει πάρει χρώμα, το κρέας, το γυρνάμε απ’ την άλλη,(αλλιώς τα’ αφήνουμε όπως είναι) και συνεχίζουμε το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για ½ ώρα ακόμη περίπου, μέχρι να ροδίσει και να μείνει με το λάδι του.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 2 λίτρα ζωμός κότας ή λαχανικών, (πολύ ζεστός)
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα:
- 1 μπαγκέτα
- Λίγο ελαιόλαδο
- 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας.
Όταν γίνουν διαφανή, πασπαλίζουμε το αλεύρι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ψηθεί κι αυτό. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ζωμό βραστό. Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο και να το προσθέσουμε αργότερα, για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας.
Μαγειρεύουμε 20’-20’.. κόβουμε φέτες από την μπαγκέτα, τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν καλά, να γίνουν σαν φρυγανιές.
Όταν είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, βάζουμε τριμμένη γραβιέρα πάνω στις ψημένες φέτες το ψωμιού και τις βάζουμε στο γκριλ για λίγο, ίσα να λιώσει το τυρί. Βάζουμε στα πιάτα τη σούπα και 1-2 φέτες, με το λιωμένο τυρί από πάνω.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΤΣΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό φρέσκα μικρά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
- 5 ντομάτες
- Ελαιόλαδο, για το τηγάνι
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανι
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- Φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το σοτάρουμε με τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Αραιώνουμε τον πελτέ της ντομάτας, με μερικές κουταλιές νερό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.
Αν το φαγητό μας είναι στεγνό, προσθέτουμε λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι τα μανιτάρια να είναι τρυφερά και μαλακά. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού.