ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;-ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Από σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων-επιτηδευματιών και μελών οργάνων διοίκησης, με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9/4/2021, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επεσήμαναν τα στελέχη του Υπουργείου, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα ισχύσουν για το μήνα Απρίλιο 2021, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις βεβαιώσεις κίνησης.

Αναφορικά επισημάνθηκαν τα εξής:

ότι οι βεβαιώσεις χορηγούνται είτε ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είτε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια,

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, θα μπορούν να μετακινούνται, μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών, με αποστολή SMS στο 13033.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ:

  • Βεβαιώσεις μετακίνησης, θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν και την εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS, των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Επίσης, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
  • Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις, μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
  • Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο