ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ-ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 και 2022, των ακινήτων όπως κτίσματα, αγροκτήματα και οικόπεδα, τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστείς ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατατίθεται επιπλέον 500εκατομ.ευρώ, συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ανακοινώθηκε πρώτη αρωγή 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Επίσης, οι πληγέντες απαλλάσσονται για 6 μήνες από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Όλες οι αποζημιώσεις είναι ακατάσχετες ,αφορολόγητες και δεν συμψηφίζονται με όφειλες προς το Δημόσιο.
  • Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ:

  • Μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.
  • Ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. 
  • Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.
  • Έκδοση «Πράσινου Ομολόγου». Πρόκειται για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων, τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου, με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο