ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ-ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Στην επέκταση του πεδίου της εφαρμογής, ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr, και την στήριξη των πυρόπληκτων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του.

Η Ανεξάρτητη ωστόσο Αρχή, Δημοσίων Εσόδων, απλοποιεί τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, των ακινήτων, των οποίων βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις αφορούν:

Α. Επέκταση της πλατφόρμας arogi.gov.gr

  • Παροχή δυνατότητας στους πληγέντες των περιοχών, να υποβάλουν αίτηση και νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της χώρας, από 1η Μαΐου μέχρι και 2 Σεπτεμβρίου 2021, τόσο για τη χορήγηση πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, έναντι επιχορήγησης και αποζημίωσης οικοσκευής, όσο και για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
  • να τροποποιήσουν ή και να ανακαλέσουν την αίτησή τους, εφόσον το επιθυμούν, όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση,
  • να ενταχθούν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
  • επεκτείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης ως την 15η Οκτωβρίου 2021.

Β. Διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021

  • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτές διευρύνονται με τις παραπάνω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
  • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ, με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.
  • Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ, με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο