ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Παραδόθηκαν-χθες-στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο  Düsseldorf της Γερμανίας, οι δύο δεσποτικές εικόνες, του Χριστού και της Παναγίας, μαζί με άλλα αντικείμενα, που εκλάπησαν τον Νοέμβριο του 2007, από την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων.

Πρόκειται για εικόνες της Παναγίας της Πορταΐτισσας και του Χριστού Παντοκράτορα.

Οι εικόνες ωστόσο, είχαν καταγραφεί και φωτογραφηθεί, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων και έτσι αμέσως μετά την κλοπή, αναρτήθηκαν ηλεκτρονικά, στη βάση των αναζητούμενων έργων τέχνης, της Ιντερπόλ.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει θέσει, εδώ και χρόνια, στην απόλυτη προτεραιότητά του τον περιορισμό -με κάθε δυνατό τρόπο της αρχαιοκαπηλίας-, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν παρανόμως εξαχθεί από την ελληνική επικράτεια. Την δεκαετία 2000-2010 τα Μοναστήρια της Ηπείρου αποτέλεσαν πεδίο εκτεταμένων κλοπών φορητών εικόνων και άλλων αντικειμένων λατρείας. Χάρη στην συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με όλες τις συναρμόδιες αρχές, εντός και εκτός Ελλάδας, και την Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντοπιστεί, ένας σημαντικός αριθμός από αυτές τις εικόνες, σε γκαλερί και οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και έχει ήδη επαναπατριστεί. Θερμά συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό των δύο δεσποτικών εικόνων από το Μακρινό Ιωαννίνων», δήλωσε αναλυτικά, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οι δύο εικόνες, σύντομα πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να αποδοθούν στην Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκο, στο Μακρίνο Ιωαννίνων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο