ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΥΛΙΚΑ:
- 4πατάτες
- 3καρότα
- 2κρεμμύδια
- Λίγο δυόσμο
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Κύμινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ:
Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα, μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν με το πιρούνι. Στο νερό να έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε με το μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά. Αφού κρυώσει το μίγμα(εκτός ψυγείου)πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας. Τα βάζουμε στο ταψί, σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στον φούρνο, στο γκριλ, στους 200οC,για 30 λεπτά περίπου.
ΑΧΛΑΔΑΚΙ ΓΛΥΚΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 30 αχλάδια λεμονάπιδα ή 50 αχλάδια μουντζουρίτες
- ½ ποτήρι νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- Μερικά γαρύφαλλα
- Χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΥΛΙΚΩΝ:
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια μαζί με το κοτσάνι τους. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα από το κάτω μέρος και βγάζουμε τα σπόρια. Τοποθετούμε τα αχλάδια στη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Τα βράζουμε σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30λεπτά,προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα γαρύφαλλα να πάρουν 1-2 βράσεις. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και το γλυκό είναι έτοιμο.
ΧΟΥΜΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 2 Φλ.μαγειρεμένα ρεβύθια
- 1-3 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουτ.σούπας ταχίνι
- 6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- 2 πρέζες κύμινο
- 2 πρέζες γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 κουτ.σούπας νερό
Για το σερβίρισμα:
- Λίγη πάπρικα
- Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΥΛΙΚΩΝ:
Για το χούμους, χρησιμοποιούμε μαγειρεμένα ρεβύθια. Εναλλακτικά, έχουμε βάλει, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ, τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε νερό. Τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, για να αφήσουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν. Σουρώνουμε καλά τα ρεβύθια και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι.