ΣΚΡΕΚΑΣ:”ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Στην ανακοίνωση τεσσάρων νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας,προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας,”σώζοντας” κατά κάποιο τρόπο και τις πιθανότητες αισχροκέρδειας των εμπορικών καταστημάτων.

Έτσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ειπώθηκαν τα παρακάτω:

  • Η εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι. Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων «θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές», τόνισε χαρακτηρστικά ο υπουργός. Η τιμή αναφοράς του προϊόντος θα είναι η 19η Σεπτεμβρίου και όποιος τολμήσει να αισχροκερδίσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά προϊόν. 
  • Όσον αφορά τα σούπερ -μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ. 
  • Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Έτσι πρόκειται να δημοσιεύονται στο e-katanalotis και να δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης
  • Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με σύμμαχο τον καταναλωτή. «Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων»,δήλωσε ο κ. Σκρέκας καθώς όπως ανέφερε “ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες”. Έτσι η εφαρμογή αυτή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τέλος όσον αφορά τους εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά,έχουν διενεργηθεί από την αρχή του 2023 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ παράλληλα έχουν κατασχεθεί και 8 τόνοι προϊόντων.Τα σχολικά είδη, αυτά παρουσίασαν μείωση 10% με αυξημένες πωλήσεις. 

ΠΗΓΗ:skai.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο