ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
- 4-5 κρεμμύδια ξερά
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- ½ κιλό κόκκινο κρασί
- 4-5 φύλλα δάφνης
- Μαύρο πιπέρι, σε σπόρους
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 1,5 κουτ. σούπας πελτές.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί. Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά.
Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του, σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας, ώσπου να ροδίσουν αρκετά.
Κατόπιν, προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον, ρίχνουμε στον ταβά μας, τον μισό ζωμό, στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.
Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας, σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό, που θα μοσχοβολάει, ενώ θα έχει χυλώσει τέλεια και το ζουμί του.
ΦΑΓΚΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 ολόκληρο φαγκρί, περίπου 1 ½ κιλό, καθαρισμένο
- 3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε καρέ
- 3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
- 3 καρότα κομμένα σε καρέ
- 3 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 τομάτα κομμένη σε φέτες
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη
- ½ φλιτζ. Τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το ψάρι, από τα λέπια και τα βράγχια και πλένουμε πολύ καλά την κοιλιά του. Σε μακρόστενο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
Τοποθετούμε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και το καλύπτουμε με τις φέτες τομάτας. Αλατοπιπερώνετε. Μπήγουμε στα υλικά το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις, για 40’. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά.
ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΠΕΤΣΙΩΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό ψάρι(λαβράκι, συναγρίδα ή σφυρίδα)
- 1 ½ φλιτζάνι λάδι
- 2 κουτ. σούπας τομάτα πελτέ
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- 1 δόντι σκόρδο λιωμένο
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 χούφτα γαλέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το ψάρι, αλατίζουμε και το βάζουμε στο ταψί. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Ανακατεύουμε σ’ ένα σκεύος το λάδι, δύο κουταλιές τομάτα πελτέ ή ανάλογες φρέσκες, μαϊντανό ψιλοκομμένο, σκόρδο λιωμένο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε μ’ αυτό το μείγμα το ψάρι, πασπαλίζουμε με τη μισή γαλέτα την επάνω πλευρά του, την περιβρέχουμε με σάλτσα με το κουτάλι, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και με σάλτσα και το βάζουμε στο φούρνο.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το βρέχουμε με τη σάλτσα του, για να πιάσει κρούστα από πάνω.
Αν το νερό τελειώσει, ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί ή νερό, ώστε αν τελειώσει το ψήσιμο, να μείνει με αρκετή σάλτσα.
ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 200 γρ. ζύμη ψωμιού (από το φούρνο της γειτονιάς σας)
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες
- 400 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες στρογγυλές
- 1 κοσέρβα τοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 100 γρ. χαλούμι τριμμένο
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι. Καθαρίζουμε ωμές τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη. Μαραίνουμε σε κατσαρόλα τα κολοκυθάκια με 3 κουταλιές νερό. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ντοματάκια 20’ λεπτά περίπου, προσθέτουμε 1 κουταλιά παρμεζάνα, τη μισή ποσότητα από τη φέτα και τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα ελαιολάδου πάνω στη ζύμη στο ταψί. Προσθέτουμε τη μισή από την σάλτσα τομάτα και τα κολοκυθάκια. Κόβουμε μερικές γαρίδες και τις βάζουμε πάνω στα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας, τις υπόλοιπες γαρίδες, την υπόλοιπη φέτα, το χαλούμι, τη ρίγανη, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε τη πίτσα μισή ώρα περίπου, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200o C.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 700 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο & μισό χοιρινό)
- 1 λάχανο αφράτο
- 3-4 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα
- 1μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 2 κουτ. Σούπας ψιλοκομμένο φράσκο δυόσμο ή άνιθο
- 1 κουτ. Σούπας φυτίνη ή βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 1 κουτ. σούπας corn flour
- 2-3 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τριγωνικά το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε με το σκληρό μέρος προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό ή αλάτι.
Βράζουμε 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του λάχανου. Προσοχή, τα φύλλα δεν κάνει να παραβράσουν, γιατί θα διαλύονται.
Βγάζουμε το λάχανο σε ένα σουρωτήρι. Ξεχωρίζουμε με προσοχή τα φύλλα. Λιώνουμε τη φυτίνη ή το βούτυρο και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι σε αυτό. Το ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε ένα-ένα φύλλο μεγέθους όσο μια κανονική παλάμη, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Τυλίγουμε από τα πλάγια καις τη συνέχεια, τυλίγουμε σε ρολάκι.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα που έχουμε στρώσει πρώτα μερικά κοτσανάκια λάχανου και λίγα φύλλα που μας χάλασαν στην διαδικασία. Συνεχίζουμε με τα ντολμαδάκια σε στρώσεις. Μόλις τελειώσουμε, ρίχνουμε από πάνω το χυμό από ένα ή δύο λεμόνια, το ½ φλιτζάνι λάφι και σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο. Στο τέλος, προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθεί το πιάτο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου μία ώρα.
Προσοχή, ελέγχουμε κατά τη διάρκεια, μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε νερό.
Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει νερό που να σκεπάζει την κάτω στρώση των ντολμάδων. Χτυπάμε σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι τα δύο αυγά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Διαλύουμε το corn flour, σε μισό φλιτζάνι γάλα και το προσθέτουμε στα αυγά.
Παίρνουμε με την βαθιά κουτάλα λίγο ζουμί από τους ντολμάδες και ρίχνουμε σιγά-σιγά στα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, που βρίσκεται στο ζεστό μάτι και την κουνάμε να πάει παντού. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.