ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
Ένας αξέχαστος προορισμός, που μαγεύει όποιον τον επισκεφτεί οποιαδήποτε εποχή του έτους, είναι αναμφισβήτητα το βουνό του Πηλίου, που ανήκει στον Νομό της Μαγνησίας. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόλη του Βόλου και έχει ύψος 1.624 μέτρα. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, αποτελούσε την θερινή κατοικία των Θεών, αλλά και την πατρίδα των Κενταύρων.
Ένας προορισμός με σημαντική επισκεψημότητα, όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες, αλλά ακόμη και τους καλοκαιρινούς. Το χειμώνα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον καθαρό βουνίσιο του αέρα, κάνοντας παράλληλα πολλές δραστηριότητες. Είτε κάνοντας σκι για τους λάτρεις αυτού του σπορ, είτε απολαμβάνοντας –ως περιπατητής-την φύση, θαυμάζοντας τις ομορφιές της. Το καλοκαίρι, συνδυάζεται και για καλοκαιρινές διακοπές, αφού ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου, να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ, ή πεζοπορία θαυμάζοντας τις όμορφες περιοχές της και τα υπέροχα σημεία της.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Σύμφωνα με επίσημα γεωγραφικά στοιχεία, εκτιμάται ότι εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, με μήκος κατά προσέγγιση 44 χλμ. και πλάτος που κυμαίνεται από 10 χλμ. στο νότο, μέχρι 25 χλμ. στον βορρά. Προσεγγιστικά τα όρια του είναι, νότια στο Πλατανόρεμα κοντά στο Νεοχώρι και βόρεια στο Καπόρεμα κοντά στη μονή Φλαμουρίου.
Η ψηλότερη κορυφή του, βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Άλλες κορυφές είναι: το Κοτρώνι, Πλιασίδι, Αηδονάκι, Αγριόλευκες, Δραμάλα, Σχιτζουραύλι, Γολγοθάς, Λαγωνίκα.
ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Πρόκειται για το βουνό το οποίο αποτελείται από δάση, με τις πανύψηλες οξιές, τις βελανιδιές, τα πλατάνια, την δασική πεύκη, τις αγριοκαστανιές καθώς και είδη υβριδογενούς ελάτης. Σε χαμηλότερα υψόμετρα κυρίως των ανατολικών πλαγιών, καλλιεργούνται μηλιές, ελαιόδεντρα στην νότια πλευρά του βουνού, καθώς και πυκνή “μακκία” βλάστηση, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Καλλιεργούνται ακόμη αχλαδιές, ροδακινιές, λεμονιές, αμυγδαλιές και καστανιές. Επίσης παράγει εκπληκτικό τσάι, αλλά και θυμάρι.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που το καθιστά ιδιαίτερο, είναι και η υδρολογική του φύση, καθώς οι ανατολικές πλαγιές δέχονται πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής και χιονιού που ξεπερνάνε κατά πολύ, τη μέση τιμή της πεδινής Θεσσαλίας.
Παρά την παρουσία σε ποσοστό 70% σχιστολιθικών πετρωμάτων που δεν θα επέτρεπαν την δημιουργία σημαντικών υπόγειων πηγών, η ύπαρξη μεγάλων ρηγμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία αξιόλογων πηγών. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι, αυτές της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας. Συνολικά οι γνωστές πηγές στο βουνό φτάνουν τις 70. Ποτάμια με σταθερή ροή δεν υπάρχουν στο Πήλιο, αλλά μεγάλες ρεματιές, όπως αυτή της Λαγωνίκας, του Βρύχωνα, της Καλιακούδας και της Φελούκας, με αξιόλογη ροή τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, καθώς και δεκάδες μικρά ρέματα.
ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Το καλοκαίρι οι επισκέπτες, μπορούν απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου, τόσο από τη μεριά του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ όσο και από τη μεριά του ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ( ζεστά νερά, με λιγότερα κύματα και ανέμους) . Πρόκειται για τα βραβευμένα– με γαλάζια σημαία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση-, καταγάλανα, καθαρά νερά των παραλιών της.
Ενδεικτικά μερικές από τις πανέμορφες παραλίες, από την πλευρά του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ, έχουμε: τον Μυλοπόταμο, τα Ποτιστικά, Φακίστρα, Πάλτση, Μελανή, Θεοτόκο, Πανταζή Άμμος, το Καστρί, την γνωστή Πλατανιά, το πανέμορφο Νταμούχαρι, τον Αϊ Γιάννη κλπ.
Ενώ από την πλευρά του ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, έχουμε τις εξής υπέροχες παραλίες περιοχών: Κάτω Γατζέα, τα Μήλινα, την Άφησσο. τα “Καλά Νερά”, τον Κάλαμο, κπλ.
ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, όπως είναι χαρακτηριστικά τα μοναδικής ποιότητας γλυκά του κουταλιού, τις ωραίες χυλοπίτες, τον παραδοσιακό τραχανά, το θαυμάσιο μέλι και τον βασιλικό πολτό, αλλά και για τους γευσιγνώστες των ποτών, το παραδοσιακό τσίπουρο.
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο Πήλιο πολλών ειδών πανηγύρια, για τα οποία υπάρχει και μια ξεχωριστή γιορτή για το κάθε προϊόν. “Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ” για παράδειγμα, που γίνεται κάθε μήνα Οκτώβριο στην περιοχή με την ονομασία Ξουρίχτι.
πηγή πληροφοριών: wikipedia
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.