ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλυτζάνια βούτυρο,
  • 1 φλυτζάνι-άχνη,
  • 3 κροκάδια αυγού,
  • 3 κουταλιές σούπας ούζο,
  • Βανίλια,
  • 2 κουταλάκια αμύγδαλο,
  • 6 φλυτζάνια αλεύρι.

Χτυπάτε 2 φλυτζάνια του τσαγιού φρέσκο βούτυρο, με 1 φλυτζάνι ζάχαρη-άχνη. Προσθέτετε 3 κροκάδια. Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας ούζο, λίγη βανίλια και 2 κουταλάκια άρωμα αμυγδάλου και σιγά-σιγά 6 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Πλάθετε τη ζύμη σε κουραμπιέδες, σε όποιο σχήμα θέλετε. Τους ψήνετε στους 175 βαθμούς για 20΄. Πριν κρυώσουν τελείως τους πασπαλίζετε με άχνη.

ΤΡΙΤΗ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • ½ κιλό κιμά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι,
  • ½ του φλυτζανιού βούτυρο,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Μαϊντανός,
  • ½ του φλυτζανιού κρασί άσπρο,
  • 3 ντομάτες,
  • ½ κιλό χοντρά μακαρόνια,
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί,
  • Μπεσαμέλ,
  • 2 κουταλιές βούτυρο,
  • 8 κουταλιές αλεύρι,
  • 3φλυτζάνια γάλα,
  • 2-3 αυγά.

Σοτάρετε ½ κιλό κιμά, με 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ½ του φλυτζανιού βούτυρο, αλάτι-πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ½ του φλυτζανιού κρασί άσπρο. Ρίχνετε 3μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε να σιγοψηθεί για ½ ώρα. Βράζετε ½ κιλό χοντρά μακαρόνια. Βάζετε σε ταψί βουτυρωμένο το 1/3 των μακαρονιών, τα πασπαλίζετε με το ½ από 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί και βάζετε από πάνω τον κιμά. Βάζετε επάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίζετε με τυρί. Ρίχνετε μπεσαμέλ, με 2 κουταλιές βούτυρο, 8 κουταλιές αλεύρι, 3 φλυτζάνια γάλα, 2 με 3 αυγά και το υπόλοιπο τυρί. Ψήσιμο στους 175 βαθμούς, για 30΄.

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΑΡΝΙ ΚΑΠΑΜΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 11/2 του κιλού αρνί,
  • Χυμός  2 λεμονιών,
  • ½ φλυτζάνι βούτυρο,
  • 1 κιλό ντομάτες,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Ξεκινάμε με 11/2 του κιλού αρνί, τον χυμό από 2 λεμόνια, ½ φλυτζάνι βούτυρο, 1 κιλό ντομάτες, αλάτι-πιπέρι. Πλένετε καλά το κρέας και το περιλούζετε με το χυμό του λεμονιού. Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε μικρά φετάκια. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες και το αλατοπίπερο. Αφήνετε να σιγοψηθεί για 2 ώρες περίπου. Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

ΠΕΜΠΤΗ

ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1κουνέλι,
  • Ξύδι,
  • 1 φλυτζάνι  λάδι,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο,,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • ½ του φλυτζανιού κρασί-ξηρό,
  • 4 ώριμες ντομάτες,
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος.

Πλένετε πολύ καλά το κουνέλι, με ξυδόνερο. Σοτάρετε στη συνέχεια το κουνέλι, μαζί με το κρεμμύδι και το λάδι. Το βάζετε στη συνέχεια σε ρηχή κατσαρόλα, μαζί με το σκόρδο κομμένο σε φετάκια, αλάτι, πιπέρι και το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, βάζετε και τις ντομάτες τριμμένες. Το ψήνουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • ¾ του κιλού αλεύρι,
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη,
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο,
  • 1/3 του φλυτζανιού γάλα,
  • 1 κουταλάκι αμμωνία,
  • 4 αυγά,
  • 2 βανίλιες.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το γάλα χλιαρό, στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και τα πλάθουμε σε ένα κορδόνι που το διπλώνουμε στα τρία. Τα αλείφουμε με ασπράδι χτυπημένο και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά.

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΓΛΥΚΟ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό φράουλες,
  • 4 φλυτζάνια ζάχαρη,
  • Χυμός 2 λεμονιών,
  • 1 φλυτζάνι κονιάκ.

Πλένουμε τις φράουλες και τις καθαρίζουμε. Τις βάζουμε μαζί με την  ζάχαρη, το κονιάκ και τον χυμό των λεμονιών. Τις αφήνουμε για 12 ώρες και μετά τις βράζουμε για 5 λεπτά. Στην συνέχεια, τις αφήνουμε και την επόμενη μέρα τις ξαναβράζουμε, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 με ½ κιλό, καλαμαράκια,
  • ¾ του φλυτζανιού λάδι,
  • ½ κιλό, φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια,
  • ¾ του φλυτζανιού άσπρο κρασί,
  • 1 φλυτζάνι ρύζι,
  • 2 κουταλιές της σούπας, γαλέτα,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Μαϊντανός-άνηθος,
  • 1 φλυτζάνι λάδι,
  •  Ντομάτες αποφλοιωμένες.

Καθαρίζετε και πλένετε 1 και ½ κιλό καλαμαράκια. Ψιλοκόβετε τα εντόσθια και τα πλοκάμια τους. Σοτάρετε με ¾ του φλυτζανιού λάδι, ½ κιλό ψιλοκομμένα-φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια και τα πλοκάμια. Τα σβήνετε με ¾ του φλυτζανιού άσπρο κρασί. Ρίχνετε 1 φλυτζάνι ρύζι, 2 κουταλιές της σούπας γαλέτα, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και άνηθο. Γεμίζετε τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση και τα τσιγαρίζετε με 1 φλυτζάνι λάδι, προσεκτικά. Ρίχνετε και 1 κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες και λειωμένες και αφήνετε να βράσουν για 1 και ½ ώρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο