ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

«ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ»

ΥΛΙΚΑ:

  • Γαλοπούλα(4κιλών, περίπου)
  • 750γρ. κάστανα,
  • Βούτυρο,
  • Κιμάς
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Κουκουνάρι,
  • Κονιάκ.

Χαράζετε σταυρωτά 750γρ. κάστανα, τα σκεπάζετε με νερό και τα βάζετε στη φωτιά. Όταν αρχίσουν και βράζουν, τα κατεβάζετε και τα καθαρίζετε. Τα ξαναρίχνετε σε ζεστό νερό και βράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Σοτάρετε, με λίγο βούτυρο τον κιμά και τον ανακατεύετε με τα κάστανα, 3κουταλάκια αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγο κουκουνάρι και κονιάκ. Γεμίζετε 1 γαλοπούλα 4περίπου κιλών και την ψήνετε στους 175βαθμούς, για 4-5 ώρες.

ΤΡΙΤΗ

«ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΣ»

ΥΛΙΚΑ:

  • ½ κανταϊφι,
  • ½ κιλό φύλλο,
  • Λάδι,
  • Καρυδόψιχα,
  • Κανέλλα,
  • Φρυγανιές,
  • Ζάχαρη,
  • Ξύσμα λεμονιού,

Χωρίζετε σε 2 μέρη, ½ κιλό κανταϊφι και ½ κιλό φύλλο. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ταψί, αλειμμένα με λάδι. Απλώνετε το μισό κανταϊφι και το σκεπάζετε με 250 γραμμάρια κοπανισμένη καρυδόψιχα, ανακατεμένη με 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα, 3 φρυγανιές τριμμένες, 1φλυτζάνι ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού. Στρώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταϊφι και το ραντίζετε με το λάδι. Το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Χαράζετε και ψήνετε στους 175 βαθμούς, για 1ώρα. Σιροπιάζετε με ζεστό σιρόπι από 1 κιλό και 600γραμμάρια ζάχαρη, 4φλυτζάνια νερό και χυμό λεμονιού.

ΤΕΤΑΡΤΗ

«ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΓΩΤΟ-ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 2ποτήρια νερού, ζάχαρη,
  • Κονιάκ
  • ½ σαβουαγιάρ,
  • 1κουτί γάλα, εβαπορέ,
  • Κακάο.

Βράζετε 2ποτήρια νερού ζάχαρη, με 2 και ½ ποτήρια νερό. Το τραβάτε από την φωτιά και ρίχνετε 2ποτηράκια κρασιού κονιάκ και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Μουσκεύετε σ’ αυτά τα μισά από ½ κιλό σαβουαγιάρ και τα στρώνετε σ’ ένα ταψί. Χτυπάτε 1κουτί γάλα εβαπορέ, με 1κουτί αφρόγαλα και το χωρίζετε σε 2 μέρη. Στο ένα μέρος ρίχνετε 2 κουταλιές κακάο και το χτυπάτε ξανά. Το απλώνετε στα σαβουαγιάρ και το βάζετε στην κατάψυξη για 15΄. Απλώνετε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ μουσκεμένα στο σιρόπι και ρίχνετε την άσπρη κρέμα. Βάζετε κατάψυξη.

ΠΕΜΠΤΗ

«ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΑΡΝΙΟΥ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1μπούτι αρνί,
  • Λάδι,
  • Άσπρο κρασί,
  • Χυμός λεμονιού,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Ρίγανη ή θυμάρι,
  • Ντομάτα,
  • Κρεμμύδι,
  • Πιπεριά.

Κόβετε 1 μπούτι αρνιού σε κομματάκια και τα περιχύνετε με λάδι, κρασί άσπρο και χυμό λεμονιού. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ή θυμάρι. Αφήνετε να μείνουν, 2-3 ώρες. Περνάτε σε σουβλάκια, αλληλοδιαδόχους, κρέας ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριά σε κομματάκια. Τα ψήνετε στη σχάρα, ενώ αλείφετε συνεχώς με το μίγμα λαδιού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 6 ντομάτες,
  • 6 πιπεριές,
  • Ζάχαρη,
  • ½ φλυτζάνι λάδι,
  • 1 φλυτζάνι ρύζι,
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 2 σκελίδες σκόρδο,
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος,
  • αλάτι-πιπέρι,

Ανοίγετε 6ντομάτες και 6 πιπεριές και τις αδειάζετε. Ρίχνετε μέσα λίγη ζάχαρη. Σοτάρετε με ½ του φλυτζανιού λάδι, 1 φλυτζάνι ρύζι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι-πιπέρι. Επίσης, προσθέτετε και τα ¾ από τις ψίχες της ντομάτας, αφού τις έχετε περάσει από το μύλο. Αφήνετε να βράσει λίγα λεπτά. Μισογεμίζετε με το ρύζι τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζετε σε ταψί. Ρίχνετε ½ του φλυτζανιού λάδι και το ¼ από τις ψίχες ντομάτας και λίγο αλάτι. Πασπαλίζετε με γαλέτα και τα ψήνετε στους 175 βαθμούς, για 1και ½ ώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ

«ΠΑΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό πατζάρια,
  • 300γρ. γιαούρτι,
  • 300γρ. μαγιονέζα,
  • 5 σκελίδες σκόρδο,
  • 2 κουταλιές λάδι,
  • 1κουταλιά ξύδι,
  • Αλάτι.

Βράζετε 1κιλό πατζάρια. Τα ψιλοκόβετε ή τα λυώνετε. Ρίχνετε μαζί 300γραμμάρια γιαούρτι, από μισό κιλό και 300γραμμάρια μαγιονέζα, επίσης από μισό κιλό. Προσθέτετε 5 σκελίδες σκόρδο, αφού τις έχετε πριν κοπανισμένες, 2 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά ξύδι και αλάτι. Ανακατεύετε καλά όλα μαζί και τα βάζετε σε μια σουπιέρα. Γαρνίρετε με το υπόλοιπο γιαούρτι και την μαγιονέζα.

ΚΥΡΙΑΚΗ

«ΚΟΛΙΟΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1κιλό κολιοί,
  • ½ του φλυτζανιού ξύδι,
  • Χυμός λεμονιού,
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • 1κιλό ντομάτες,
  • 3κρεμμύδια,
  • ½ του φλυτζανιού λάδι,
  • Θυμάρι,
  • Δάφνη.

Καθαρίζετε και πλένετε 1 κιλό κολιούς, στραγγίζουν και τους ραντίζετε με ½ του φλυτζανιού ξύδι και το χυμό 1 λεμονιού. Αφήνετε να μείνουν στο ψυγείο 1-2 ώρες, με αλάτι, πιπέρι. Περνάτε 1 κιλό ντομάτες από το μύλο. Σοτάρετε με ½ του φλυτζανιού λάδι, 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την ντομάτα, λίγο θυμάρι, δάφνη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τη σάλτσα 25΄. Βγάζετε τα ψάρια από το ξύδι, τα βάζετε σε ταψί, τα περιχύνετε με ½ του φλυτζανιού τσαγιού λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε επάνω τη σάλτσα ντομάτας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο