ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

«ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 μπούτι αρνί
  • Αλάτι-πιπέρι,
  • Ζαμπόν,
  • Κασέρι,
  • Μπέικον

Παίρνετε ένα μπούτι αρνιού, του βγάζετε τα κόκκαλα και το ανοίγετε. Το χτυπάτε να γίνει λεπτό. Το αλατοπιπερώνετε καλά και βάζετε στη μέση φέτες ζαμπόν, από πάνω φέτες κασέρι και ξανά από πάνω φέτες μπέικον. Στα πλαϊνά της γέμισης αυτής, βάζετε αν θέλετε καρότα ολόκληρα κατά μήκος. Τυλίγετε σε ρολό και δένετε σφιχτά με σπάγκο ή το περνάτε στον ειδικό φιλέ. Αλατοπιπερώνετε και πάλι το ρολό. Το ψήνετε στους 200βαθμούς για 2 ώρες, αφού προσθέσετε στο ταψί 2-3 φλυτζάνια νερό. Το ίδιο μπορεί να γίνει με μοσχάρι ή με ολόκληρο κοτόπουλο.

ΤΡΙΤΗ

«ΣΟΥΠΙΕΣ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κιλό μικρές σουπιές,
  • Αλεύρι,
  • Λάδι,
  • 1ματσάκι μαϊντανό,
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο,
  • Αλάτι-πιπέρι.

Καθαρίζετε και πλένετε 1 κιλό μικρές σουπιές. Τις αλευρώνετε και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Σοτάρετε με 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτετε μερικές κουταλιές της σούπας νερό και τις σουπιές, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοψηθούν.

ΤΕΤΑΡΤΗ

«ΔΙΠΛΕΣ»


ΥΛΙΚΑ:

  • 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι,
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού μπείκιν,
  • Αλάτι,
  • Λάδι,
  • Χυμός πορτοκαλιού,
  • 3 αυγά,
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι,
  • Ζάχαρη,
  • Καρύδια,
  • Κανέλα.

Ανακατεύετε 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι, εκτός από 2 κουταλιές, με 1 κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν και λίγο αλάτι. Χτυπάτε 4κουταλιές της σούπας λάδι, ½ φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 3 αυγά. Ζυμώνετε και την αφήνετε σκεπασμένη για ½ ώρα. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε λουρίδες. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι για λίγο. Όταν τηγανιστούν τις περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, από 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι, ζάχαρη και νερό. Τις πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.

ΠΕΜΠΤΗ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 4 Μελιτζάνες,
  • 1Μικρό κρεμμύδι,
  • Φύλλα βασιλικού,
  • 400γραμμάρια ντοματοπολτός,
  • Αλάτι,
  • Αλεύρι,
  • Παρμεζάνα,
  • Κασέρι,
  • 2 Αυγά,
  • Τυρί.

Κόβετε 4 μελιτζάνες σε φέτες. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε να βγάλουν το νερό. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαζί με μερικά φύλλα βασιλικό. Προσθέτετε 400γραμμάρια ντομάτες πολτοποιημένες. Ρίξτε αλάτι και βράστε τα για ½ ώρα. Μετά περάστε τα από το μύλο των χορταρικών. Τηγανίστε τις μελιτζάνες, αφού τις αλευρώσετε. Σ’ ένα πυρέξ βάλτε τις μελιτζάνες σε σειρές, ρίχνοντας ανάμεσα ¼ παρμεζάνα τριμμένη και μερικές φέτες κασέρι, 2αυγά σφιχτά σε φέτες και τη σάλτσα. Τυρί τριμμένο από πάνω και ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 45΄.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«ΚΟΡΜΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ»

ΥΛΙΚΑ:

  • Βούτυρο,
  • 2αυγά,
  • 3 φλυτζάνια άχνη,
  • 4κουταλιές της σούπας κακάο,
  • ½ κιλό μπισκότα μιράντα,
  • ½ ποτηράκι κονιάκ,
  • 1ποτηράκι γάλα,
  • 250γραμμάρια καρύδια.

Χτυπάτε 1 και ½ πακέτο βούτυρο, 2 αυγά, 3 φλυτζάνια του τσαγιού άχνη, 4 κουταλιές της σούπας κακάο, ½ κιλό μπισκότα Μιράντα-θρυμματισμένα, ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ, 1 ποτηράκι του κρασιού γάλα και 250 γραμμάρια, καρύδι χοντροκομμένο. Γίνετε μια ζύμη, που την τυλίγετε σε ρολό με αλουμινόχαρτο. Το βάζετε στην κατσαρόλα και όταν παγώσει το κόβετε σε φέτες.

ΣΑΒΒΑΤΟ

«ΨΩΜΙ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 50 γρ. Μαγιά,
  • Αλάτι,
  • Γλυκάνισο,
  • Αλεύρι.

Διαλύετε σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, 50 γραμμάρια μαγιά, με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και λίγο γλυκάνισο. Τα ρίχνετε σε μια λεκάνη και προσθέτετε 2 φλυτζάνια αλεύρι, από 2 κιλά. Αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Μετά προσθέτετε 1 και ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, για να διαλυθεί το ζυμάρι και ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε για 40΄ρίχνοντας 2-3 φλυτζάνια νερό, μέχρι να γίνει ζύμη αφράτη. Πλάθουμε 5-6 φρατζόλες, τις χαράζουμε και τις αφήνουμε σκεπασμένες με ζεστό πανί να φουσκώσουν. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45΄.

ΚΥΡΙΑΚΗ

«ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ»

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 και ½ κιλό κολοκυθάκια,
  • 650 γρ. κιμά,
  • ½ φλυτζάνι ρύζι,
  • Βούτυρο,
  • Αλάτι-πιπέρι.

Λύνετε 1 και ½ κιλό κολοκυθάκια και τους αφαιρείτε την ψίχα. Ανακατεύετε 650 γραμμάρια κιμά, ½ φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι, 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι-πιπέρι. Γεμίζετε τα κολοκυθάκια, προσθέτετε ½ φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο, ακόμη και 2 φλυτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 40΄.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο