ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ:
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
Τριήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων τιμής προς τον Άγιο Νικόλαο του Στείρι της Βοιωτίας, πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, στο Τράνι της Ιταλίας, αφιερωμένες υπό την Λιτανεία του Αγίου και των Λειψάνων του, παρουσία πλήθους πιστών της Ιταλίας και της Ελληνικής αποστολής.
Μέσα σε ένα στολισμένο καραβάκι,υπό τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, κατέφθασε ο Άγιος Νικόλαος,υπό την συνοδεία των πατέρων της Ιταλίας και της Ιταλικής μπάντας. Πλήθος πιστών παρευρέθηκε- κατά μήκος της περιφοράς 5 χιλιομέτρων ,της πόλης του Τράνι-προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το μεγάλο θρησκευτικό-φαντασμαγορικό γεγονός, κάτω από το πρίσμα των πανηγυρικών-θρησκευτικών εκδηλώσεων.
Ο Nicola Pellegrino-Προσκυνητής και θαυματουργός, σε μορφή αγαλματιδίου, με ένα εκπληκτικό φωτοστέφανο που σε προκαλεί δέος και βαθιά πίστη, ήρθε για να δώσει το φως σε όλους τους πιστούς ανεξαρτήτου έθνους.
Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα μας, καθώς το group από το Στείρι της Βοιωτίας που κατέφθασε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Τράνι, έδωσε το Παρόν του στην Λιτανεία του Αγίου, στηρίζοντας με την παρουσία του την ελληνική αποστολή και νοιώθοντας παράλληλα μεγάλη υπερηφάνεια για τον Άγιό της, καταγόμενος από το Στείρι.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ- «NICOLA IL PELLEGRINO»
Ο Άγιος Νικόλαος ο Προσκυνητής ή ‘Αγιος Νικόλαος ο Αποδημήτης (ιταλικά: Nicola il Pellegrino) ( 1075 – 1094 ) είναι άγιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πολιούχος της πόλης Τράνι της Ιταλίας καταγόμενος από το Στείρι της Βοιωτίας.
Γεννημένος λοιπόν στην Ελλάδα, αφού πέρασε μερικά χρόνια στη μοναξιά, έφτασε στην Απουλία ταξιδεύοντας μέσα από αυτήν με ένα σταυρό στο χέρι, επικαλούμενος το Έλεος του Θεού με την επίκληση: “Kyrie Eleison”.
Σταμάτησε στην Τρανή, όπου πέθανε λίγες μέρες μετά την άφιξή του, το 1094,αφήνοντας μεγάλη φήμη αγιότητας. Λίγα χρόνια μετά τον Θάνατό του, ο Ουρβανός Β’ τον αγιοποιεί, το Βυζάντιο, αρχιεπίσκοπο και καταχειροκροτώντας τον λαό.
Το Τράνι (ιταλικά: Trani) είναι παραθαλάσσια πόλη και δήμος στην Απουλία, στη νότια Ιταλία. Είναι μία από τις πρωτεύουσες της επαρχίας Μπαρλέττα-Άνδρια-Τράνι. Είναι κτισμένο επί της Αδριατικής, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Μπα΄ρι. Ο πληθυσμός του υπολογίζεται για το 2019 σε 55.771 κατοίκους.
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Ο βίος του Αγίου Νικολάου του Προσκυνητή γράφτηκε το 1140 μ.Χ. από ανώνυμο στο Τράνι της Ιταλίας με βάση τη διήγηση του μοναχού Βαρθολομαίου, σύντροφο του Νικολάου στο ταξίδι του από τη Ναύπακτο για το προσκύνημά του στη Ρώμη.
Σύμφωνα με τα ιερά καθολικά συγγράμματα και την καθολική παράδοση ο Νικόλαος γεννήθηκε στο Στείρι Βοιωτίας το 1075 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και δεν του έδωσαν καμία μόρφωση. Όταν έγινε οκτώ χρονών η μητέρα του τον έστειλε να φυλάει τα πρόβατα. Η φύλαξη των προβάτων όμως δεν κράτησε πολύ. Γιατί ξαφνικά κάποια μέρα άρχισε να φωνάζει “Κύριε ελέησον” ζητώντας από τον Κύριο την θεία ευσπλαχνία του.
Η ζωή του κυλούσε ανάμεσα σε ταπεινώσεις και προπηλακισμούς από τους ανθρώπους που τον θεωρούσαν τρελό γιατί επαναλάμβανε συνεχώς το ” Κύριε ελέησον “. Γι’ αυτό το λόγο στην Ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που δεν τιμάται σε αυτήν ως άγιος, απαντάται και ως “δια Χριστόν σαλός”. Ώσπου με θεϊκή υπόδειξη αποφάσισε να φύγει για να προσκυνήσει στην Ρώμη. Το 1092 μ.χ. συνάντησε στην Ναύπακτο έναν μοναχό ονόματι Βαρθολομαίο ο όποιος τον συνόδευσε στο ταξίδι του προς την Ιταλία. Στο Οτράντο έκανε θαύμα βοηθώντας ένα πλοίο να πιάσει λιμάνι που για πολλές ημέρες παρέμενε έξω, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Πέρασε από πολλά μέρη της Ιταλίας κηρύττοντας τον λόγο του Κυρίου, ψέλνοντας το”Κύριε ελέησον ” και κάνοντας Θαύματα. Όταν έφτασε στη πόλη του Τάραντα φωνάζοντας “Κύριε ελέησον” και “Μετανοείτε” ο Επίσκοπος της πόλης, ο Βασίλειος θύμωσε και έβαλε ανθρώπους να τον μαστιγώσουν απάνθρωπα.
Φεύγοντας από εκεί έφτασε στην πόλη του Τράνι μισοπεθαμένος και πολύ καταβεβλημένος κουβαλώντας έναν σταυρό και ψάλλοντας ” Κύριε ελέησον “, τον υποδέχθηκε ο εκεί επίσκοπος.
Στις τελευταίες στιγμές πριν ο Άγιος αφήσει την τελευταία του πνοή, έκανε ένα θαύμα ανάλογο με εκείνο του Σωτήρα στους γάμους στην Κανά,δηλαδή μετέτρεψε το νερό του δοχείου που ήπιε σε μυρωδάτο γλυκό κρασί και μετά ξεψύχησε στις 2 Ιουνίου 1094 σε ηλικία 19 ετών.
Το 1089 Ο Αρχιεπίσκοπος Βυζάντιος ο Α΄ αναθέτει στον Αδελφέριο να γράφει για την ζωή και τα θαύματα του Νικόλα στο Τράνι και έναν χρόνο μετά το κείμενο διαβάζεται στην Ιερά Σύνοδο στη Ρώμη και ο Πάπας Ουρβανός Β’ επιτρέπει στην εκκλησία του Τράνι να ανακηρύξει τον Νικόλαο Άγιο, πόλη της οποίας είναι προστάτης. Το 1142 το λείψανό του τοποθετήθηκε σε ειδικό παρεκκλήσι στον καθεδρικό ναό του Τράνι.
Η γιορτή του είναι στις 2 Ιουνίου. Η ετήσια λιτανεία στο Τράνι προς τιμή του γίνεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Στην πατρίδα του, το Στείρι, υπάρχει σύλλογος που φέρει το όνομά του («Άγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης», ενώ το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Στειρίου ονόμασε την κεντρική πλατεία της “Πλατεία Αγίου Νικολάου Προσκυνητή Στειριώτη – PIAZZA SAN NICOLA IL PELLEGRINO DI TRANI”.
Παράλληλα αυτές τις ημέρες επήλθε και ο εορτασμός του Αγίου Φραγκίσκου. Δύο Χριστιανοί-Άγιοι, οι οποίοι-όπως και ο Ιησούς-ανήγγειλαν το Ευαγγέλιο στους πιστούς.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΙΡΙ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Το Στείρι βρίσκεται στον Νομό Βοιωτίας είναι οικισμός της κοινότητας Στειρίου της δημοτικής ενότητας Διστόμου, του δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και έχει πληθυσμό 686 κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 455 μ., στους πρόποδες του Ελικώνα του «βουνού των Μουσών» , ενώ έχει θέα προς τον Παρνασσό.Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την παραπλήσια αρχαία φωκική όλη Στείριδα.
Το Στείρι είναι από τα πιο γνωστά μέρη της εξορυκτικής βιομηχανίας βωξίτη στην Ελλάδα. Στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Στειρίου, στη θέση Άγιος Σπυρίδωνας (μετόχι Οσίου Λουκά) είναι εγκατεστημένο το εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρίας Αλουμινίων της Ελλάδας Β.Ε.Α.Ε. και στη θέση Σιδηροκαρφιά- Άγιοι Θεόδωροι ο ιδιωτικός οικισμός της εταιρείας .
ΙΣΤΟΡΙΑ
Δεν είναι γνωστό πότε κτίστηκε το χωριό στη σημερινή του θέση. Μέσα στο χωριό υπάρχουν υπολείμματα αρχαίου πύργου. Πιθανώς μετά την καταστροφή το 147 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, οι κάτοικοι να εγκαταστάθηκαν στην κορυφή του Λόφου του Οσίου Λουκά (ο αμυγδαλεώνας της μονής) όπου υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου ελληνικού, βυζαντινού και ενετικού κάστρου και επίσης υπολείμματα από δεξαμενές, υδραγωγεία, τάφους, θεμέλια οικοδομών όπως αναφέρει ο Γεώργιος Π. Κρέμος στα Φωκικά. Επί Σλάβων υπήρχε χωριό στην θέση Γορανή και επί Τουρκοκρατίας στην περιοχή του Φανιά (θέση Παλιοκατούντ – παλιό χωριό). Το Στείρι αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα από το 1912 μέχρι το 1997.
Η κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη έγινε στις 27 Μαρτίου του 1821 στον όσιο Λουκά, από τον ΕΠίσκοπο Σαλώνων Ισαϊα. Στον Αγώνα του 1821 οι Στειριώτες πολέμησαν στο πλευρό των οπλαρχηγών της Ρούμελης, Αθανανασίου Διάκου, Βασίλη Μπούσγου, Οδυσσέα Ανδρούτσου και Γεωργίου Καραϊσκάκη συμμετείχαν στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και στη Μικρασιατική εκστρατεία 1921-1922.
Στην Κατοχή, πολλοί Στειριώτες οργανώθηκαν στην Εθνική αντίσταση. Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 1943 η ομάδα του ΕΛΑΣ Στειρίου πήρε μέρος στη μάχη Αράχωβας, ενώ στις 10 Ιουνίου του 1944 στην θέση Λιθαράκι, περιοχή του Στειρίου, διεξήχθη η μάχη του Στειρίου μεταξύ του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος ΕΛΑΣ και Γερμανών SS οι οποίοι κατευθυνόντουσαν προς το χωριό με σκοπό να κάνουν τα ίδια όπως και στο Δίστομο βιαιοπραγίες, αρπαγές, συλλήψεις και δολοφονίες αμάχων για την τρομοκράτηση του πληθυσμού). Στις 24 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί επανήλθαν και στις 25 Ιουνίου έκαψαν το Στείρι και τον Όσιο Λουκά.
Κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) η περιοχή ήταν θέατρο πολλών συγκρούσεων με μεγάλες καταστροφές.
ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:WIKIPEDIA