ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
«ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- ½ φύλλα
- Βούτυρο
- Γάλα-ζαχαρούχο
- Άχνη
- Κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βουτυρώνετε ένα ταψί. Στρώνετε ½ κιλό φύλλα και τα σουρώνετε ελαφρά. Τα φύλλα τα έχετε βουτυρώσει ένα-ένα. Ψήνετε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν στους 180βαθμούς, περίπου 1/2ώρα.Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, ρίχνετε 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα διαλυμένο με 2 ποτήρια νερό. Το ξαναβάζετε στον φούρνο για άλλα 20΄. Όταν ψηθεί, όπως είναι ζεστό, το πασπαλίζετε με άχνη και κανέλλα.
ΤΡΙΤΗ
«ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ»
ΥΛΙΚΑ:
- Ζυμαρικά
- Βασιλικός
- Αλάτι
- Τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Παράλληλα, χτυπάμε όλα τα υλικά για την βινεγκρέτ στον πολυκόφτη που διαθέτουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με το τυρί από πάνω. Αν πριν ενώσουμε τα ζυμαρικά με τη βινεγκρέτ, τα κρυώσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήσουμε να στραγγίξουν καλά, τότε έχουμε μια ωραία σαλάτα ζυμαρικών.
ΤΕΤΑΡΤΗ
«ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ”ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ»
ΥΛΙΚΑ:
- Φιλέτα σολομού
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
- Διάφορα είδη μυρωδικών(επιλογής)
- Σκόρδο
- Κάπαρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε τα φιλέτα σολομού και τα κόβουμε σε κύβους 3εκατοστών. Τα αλείφουμε με ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τους περνάμε σε σουβλάκια, τα οποία αφήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζουμε στα μούλτι τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, την ξαρμυρισμένη κάπαρη και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Χτυπάμε τα υλικά μερικές φορές, με διακοπτόμενη λειτουργία, ώστε να προκύψει μια «σάλτσα» σαν χοντροκομμένο πέστο.
ΠΕΜΠΤΗ
«NOODLES ΡΥΖΙΟΥ ΜΕ ΓΑΡΥΔΕΣ»
ΥΛΙΚΑ:
- Noodles ρυζιού
- Γαρύδες
- Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
- Λεμόνι
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα noodles , σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε κρατώντας 200ml από τον νερό όπου έβρασαν. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο ,σε αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το νερό που κρατήσαμε από τα ρυζομακάρονα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε και τα νούντλς, ανακατεύουμε και αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε επιπλέον.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
«ΟΜΕΛΕΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- Σπανάκι
- Αυγά
- Βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Σπανάκι
- Σκόρδο
- Τυρί (φέτα)
- “ροζ” πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο με το σπανάκι και τη λιωμένη σκελίδα σκόρδου, για 1-2 λεπτά, ίσα να μαραθεί. Αλατίζουμε και απλώνουμε το σπανάκι στις αραβικές πίτες. Κόβουμε το τυρί σε μικρότερα κομμάτια. Τα μοιράζουμε στις πίτες και τις ψήνουμε σε δύο “λαμαρίνες”, για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει ελαφρώς το τυρί. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο “ροζ” πιπέρι.
ΣΑΒΒΑΤΟ
«ΦΡΙΤΑΤΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ»
ΥΛΙΚΑ:
- Παντζάρια
- Τυρί(φέτα)
- Ελαιόλαδο
- Κρεμμύδια
- Άνηθο ή δεντρολίβανο
- Αυγά
- Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι μέτριο το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τη φέτα και τον άνηθο ή το δεντρολίβανο. Κατόπιν, χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με αλάτι και πιπέρι και τα αδειάζουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τη φριτάτα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσέχοντας να ψηθεί καλά από κάτω. Για να αποφύγουμε το γύρισμα, τυλίγουμε 2-3 φορές με αλουμινόχαρτο το χερούλι του τηγανιού και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο της φριτάτας στο φούρνο.
ΚΥΡΙΑΚΗ
«ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ»
ΥΛΙΚΑ:
- Χωριάτικα λουκάνικα
- Σάλτσα ντομάτας
- Κόκκινα φασόλια
- Τσίλι ή καυτερή πιπεριά
- Κύμινο
- Αλάτι
- Κόλιανδρο ή μαϊντανός
- Ρύζι(μπασμάτι)
- Γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το “τσορίθο” ή το χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε την έτοιμη σάλτσα ντομάτας, τα κόκκινα φασόλια, το τσίλι ή την καυτερή πάπρικα, το κύμινο, αλάτι και το νερό. Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σκορπίζουμε λίγο κόλιανδρο ή μαϊντανό και τα σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι “μπασμάτι”, του 10λεπτου και γιαούρτι.