SHAKIRA «Η ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ SEXY ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ» (ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Μία από τις πιο sexy τραγουδίστριες στον χώρο της showbiz, με ιδιαίτερη έφεση στην σύνθεση, την στιχουργία, την παραγωγή και τον χορό, αλλά και γνώριμη για το ανυπέρβλητο ταλέντο της, όχι μόνο στις φωνητικές της δυνατότητες, αλλά συγχρόνως και στις κινησιολογικές, αυτή που συνεχίζει να κατακτά το κοινό της αδιάκοπα τόσο χρόνια, είναι σε κάθε περίπτωση η πασίγνωστη Shakira από την Κολομβία.

Η Σακίρα Ισαμπέλ Μεραμπάκ Ριπόλ, όπως είναι ολοκληρωμένο το όνομά της είναι γεννημένη στις 2 Φεβρουαρίου του 1977, στην Μπαρρανκίγια της Κολομβίας.

Μοναχοπαίδι των Νίδια Ριπόλ και Γουίλιαμ Μεμπαράκ Τσαδίδ, η Shakira είναι ισπανικής, λιβανέζικης και ιταλικής καταγωγής. Από προηγούμενο γάμο του πατέρα της, έχει άλλα 8 μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέρφια.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ!

Σε ηλικία 2 ετών η Shakira «χάνει» τον έναν από τα ετεροθαλή αδέρφια της, από ατύχημα που είχε με την μηχανή του και εμπνευσμένη από τον πατέρα της που φορούσε μαύρα γυαλιά, κρύβοντας τον πόνο του για τον χαμό του γιού του, γράφει το πρώτο της τραγούδι με τίτλο Tus Gafas Oscuras”, δηλαδή «Τα Μαύρα σου Γυαλιά». Το τραγούδι αργότερα συμπεριλήφθηκε στον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της με τίτλο «Magia».

Σε ηλικία των τεσσάρων ετών γράφει το πρώτο της ποίημα με τίτλο La Rosa De Cristal, δηλαδή το “Κρυστάλλινο Τραντάφυλλο”. Μεγαλώνοντας η μικρή Shakira, έβλεπε τον πατέρα της να γράφει ιστορίες  στην γραφομηχανή του και εκείνη εντυπωσιαζόταν όλο ένα και περισσότερο. Τότε η μικρή Shakira ζητά από τον πατέρα της, να της αγοράσει και εκείνης μια γραφομηχανή. Η ευχή της έγινε πραγματικότητα, ώσπου στα επτά της πλέον χρόνια, ξεκινά να γράφει ποιήματα. Τα ποιήματα αυτά, εξελίχθηκαν σε τραγούδια και έτσι άρχισε σιγά-σιγά να ξεδιπλώνετε το μουσικό ταλέντο της μικρής τότε Shakira.

Παράλληλα στην ίδια ηλικία που ήταν η μικρή Shakira, άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα και στον χορό. Όταν μάλιστα ο πατέρας της επισκέφτηκε ένα ανατολίτικο εστιατόριο και στο άκουσμα μάλιστα εκεί, του παραδοσιακού κρουστού μουσικού οργάνου, της αραβικής μουσικής που είναι το τουμπερλέκι, η Shakira εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, που ανέβηκε πάνω στο τραπέζι και χόρευε ασταμάτητα.

 Από τότε η μικρή Shakira κατάλαβε πως ο χορός και το τραγούδι θα είναι  «κομμάτι της ζωής της».

Έχοντας ιδιαίτερο φωνητικό ταλέντο και έχοντας επιρροές από τη ροκ εντ ρολ μουσική, τον λάτιν και τον αραβικό χορό, καθώς όμως και την αγάπη της για τον “χορό της κοιλιάς”, άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία να δίνει παραστάσεις στο σχολείο, μαγεύοντας δασκάλους και συμμαθητές. Κάποια στιγμή δήλωσε η μικρή τότε Shakira «Έτσι ανακάλυψα το πάθος μου, για το ζωντανό τραγούδι».

Στην ηλικία των 8της χρόνων, βίωσε την «οικονομική κατάρρευση» του πατέρας της. Η Shakira, αναγκάστηκε τότε να μείνει σε συγγενείς της στο Λος Άντζελες. Κατά την επιστροφή της στην Μπαρρανκίγια, την πόλη της γέννησής της, η Shakira ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της πούλησε όλα τα υπάρχοντά του. Το γεγονός αυτό, μεγεθύνθηκε στα μάτια της μικρής Shakira και από τότε έμεινε χαραγμένη στην μνήμη της, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Στο παιδικό μυαλό μου, φάνταζε το τέλος του κόσμου». Ο πατέρας της θέλοντας να της δείξει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα, την πήγε επίσκεψη σε ένα τοπικό ορφανοτροφείο και από τότε η Shakira, έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Μία μέρα θα βοηθήσω τα παιδιά αυτά , όταν γίνω διάσημη καλλιτέχνιδα».

Από την ηλικία μεταξύ των 10 και 13 ετών, η Shakira πήγαινε σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας έτσι το μουσικό της ταλέντο και καταφέρνοντας να κερδίσει την αναγνωρισιμότητα που τόσο επιθυμούσε, μέσα από την προβολή της δουλειάς της. Εκείνη μάλιστα την περίοδο έκανε και τις απαραίτητες «μουσικές της γνωριμίες».  Συναντήθηκε έτσι  με γνωστούς ανθρώπους του χώρου, την ακροάστηκαν και η γνωριμία της γνωριμίας, την έφερε να τραγουδά τρία κομμάτια, μπροστά στους διευθυντές της Sony Κολομβίας. Εκείνοι ξετρελάθηκαν αμέσως ακούγοντάς την, αφού με την χαρακτηριστική φωνή της, κατάφερε να τους κατακτήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η έκπληξή τους ήταν τόσο μεγάλη, που αυτό ήταν υπερ αρκετό, ώστε να υπογράψει ευθύς αμέσως, την ηχογράφηση τριών κιόλας δίσκων.

Τα εφηβικά της χρόνια η Shakira τα έζησε στην Μπαρρανκίγια, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Κολομβίας.

Η Shakira εκτός του άλλου είναι η μοναδική τραγουδίστρια, που είναι και πολύγλωσση. Μιλάει Ισπανικά-που είναι άλλωστε και η μητρική της γλώσσα-, άπταιστα Αγγλικά και Πορτογαλικά, καθώς επίσης ελάχιστα Ιταλικά , Γαλλικά, Καταλανικά και Αραβικά.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ SHAKIRA

photo:lifo.gr

H Shakira διατήρησε για 10 ολόκληρα χρόνια σχέση με τον δικηγόρο Αντόνιο Ντε Λα Ρούα(διάστημα 2000-2010). Από το 2011 όμως μέχρι και σήμερα είναι ζευγάρι με τον Ζεράρ Πικέ, με τον οποίο έχει αποκτήσει 2γιούς, τον Μίλαν και τον Σάσα. Με τον Ζεράρ γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ της, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το καλοκαίρι του 2010 και από τότε είναι αχώριστοι.

Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ SHAKIRA

Το 1990 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο-άλμπουμ της Shakira, με τίτλο Magia”, όπου ηχογραφήθηκε από την Sony Music Colombia, σε ηλικία μόλις 13 ετών. Το ύφος των τραγουδιών περιελάμβανε ποπ-ροκ μπαλάντες, αλλά και ζωηρά ντίσκο τραγούδια, με ηλεκτρονική συνοδεία. Ο δίσκος της που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά και που περιελάμβανε το Magia, αλλά και τρία ακόμη singles,  αν και γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία στο ραδιόφωνο, δεν κατάφερε δυστυχώς να γνωρίσει και την ανάλογη εμπορική επιτυχία, αφού τότε μπόρεσε μόλις να πουλήσει μόνο 1.200κομμάτια παγκοσμίως.

Το 1995 άρχισε να κυκλοφορεί το προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Pies Descalzos”, το οποίο γνώρισε μεγάλη αποδοχή, κυρίως στην Λατινική Αμερική και την Ισπανία, ενώ ο δίσκος της με τίτλο Dónde Están Los Ladrones?”, που κυκλοφόρησε το 1988, απέσπασε θετικές κριτικές και πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το 1993 προσκαλείται να τραγουδήσει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Χιλής με τίτλο “Vina del Mar”. Εκεί η Shakira τραγουδά το Eresκαι κατακτά την 3η θέση. Ανάμεσα στους κριτές που την ψήφισαν, ήταν και ο 20χρονος τότε Ρίκι Μάρτιν.

Ακολουθεί ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος της με τίτλο Peligro”. H Shakira αποφασίζει τότε να κάνει μια μικρή παύση, μέχρι να αποφοιτήσει από το Λύκειό της.

Αργότερα ηχογραφεί το “Donde Estas Corazon” και με την κυκλοφορία του δίσκου της “Pies Descalzos”, για την μουσική συλλογή το 1995 “Nuestro Rock”, που γίνεται ευρέως γνωστή σε όλη την Λατινική Αμερική. Τα τραγούδια που την καθιέρωσαν ήταν: “Estoy Aqui”, “Pies Descalzos”, “Sueños Blancos” και “Dónde Estás Corazón?”.

To 1995 η Shakira, αποφασίζει να επιστρέψει στην μουσική με την Sony Music και την Columbia.

Ο δίσκος της “Pies Descalzos” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1995 στη Νότια Αμερική και τον Φεβρουάριο του 1996 παγκοσμίως. Με το ντεμπούτο του έφτασε στο νούμερο ένα, σε 8 διαφορετικές χώρες. Τον Αύγουστο του 1996 ο δίσκος πιστοποιήθηκε ως πλατινένιος, από την Ένωση της Μουσικής Βιομηχανίας της Αμερικής. Η Λατίνα τραγουδίστρια ξεκινά περιοδείες. Την ίδια χρονιά λαμβάνει τρία βραβεία Billboard, Latin, Music Awards, εκ των οποίων Άλμπουμ της Χρονιάς για το Pies Descalzos, Βίντεο της Χρονιάς για το Estoy Aqyi και Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης της Χρονιάς.

Το 1998 κυκλοφόρησε το δεύτερο επίσημό της άλμπουμ, με τίτλο Donde Estan Los Ladrones?, όπου είχε για παραγωγό την ίδια και τον Εμίλιο Εστέφαν για εκτελεστικό παραγωγό. Το άλμπουμ είχε την υψηλότερη θέση του στο νούμερο 131 στο αμερικανικό Billboard 200 και κράτησε τη πρώτη θέση στο αμερικανικό Latin Albums τσαρτ για έντεκα εβδομάδες. Από την ημέρα της κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική, και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις ισπανικά άλμπουμς στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς. Οκτώ από τα έντεκα κομμάτια του δίσκου έγιναν σινγκλς, Ciega Sordomuda, Moscas En La Casa, No Creo (το οποίο ήταν και το πρώτο κομμάτι της που έγινε νούμερο ένα στο αμερικανικό Billboard Hot 100), Inevitable, Tu, Si Te Vas, Octavo Dia και το, αραβικής προέλευσης, Ojos Asi.

Η Shakira έλαβε τη πρώτη της υποψηφιότητα για Γκράμι το 1999, για το Καλύτερο Λάτιν Ροκ, το Εναλλακτικό Άλμπουμ.

Τον Αύγουστο του 2000 κέρδισε το βραβείο στην τότε κατηγορία Αγαπημένος Παγκόσμιος Καλλιτέχνης για το Ojos Asi στα MTV Video Music Awards.

Στις 9 Σεπτέμβρη του 2000 η Σακίρα τραγούδησε το Ojos Asi, στην τελετή απονομής των Βραβείων Λάτιν Γκράμι.

Το ζωντανό αυτό άλμπουμ κέρδισε το Βραβείο Γκράμι, για το Καλύτερο Λάτιν Ποπ Άλμπουμ το 2001 και έφτασε σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το 2001 υπήρξε έτος σταθμός για την κορυφαία τραγουδίστρια, αφού το πασίγνωστο τραγούδι της με τίτλο Whenever, Wherever”, έγινε ευρέως γνωστό παγκοσμίως και υπήρξε μάλιστα το πρώτο της αγγλόφωνο σινγκλ που καθιερώθηκε ως το σίνγκλ με τις υψηλότερες πωλήσεις για το 2002.

Ο δίσκος της Laundry Service”, πούλησε πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το 2002 η Σακίρα κυκλοφόρησε το Grandes Exitos.

Το 2004 κυκλοφόρησε το Live & Off The Record, το οποίο πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια κομμάτια.

Στην συνέχεια το 2005 η Shakira κυκλοφορεί ένα project δύο δίσκων, που ονομάστηκε Fijación Oral, Vol. 1 με το La Tortura, μια συνεργασία με τον Αλεχάντρο Σανθ, καθώς και το “Oral Fixation, Vol. 2. To Hips Dont Lie μάλιστα αποτέλεσε το καλύτερο σε πωλήσεις τραγούδι του 21ου αιώνα.

Στα τραγούδια Timor και How Do You Do? ασκήθηκε κάποια κριτική, γιατί εξέφραζαν έντονες πολιτικές και θεολογικές απόψεις. Μάλιστα το How Do You Do? δεν κυκλοφόρησε στα μουσουλμανικά κράτη.

Ακολούθησαν περιοδείες της Shakira σε Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, αλλά και Κωνσταντινούπολη.

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ SHAKIRA

Το 1997 ιδρύει την φιλανθρωπική οργάνωση με τίτλο Pies Descalzos Foundation”, στην οποία συντηρούσε ειδικά σχολεία για φτωχά παιδιά σε όλη την Κολομβία. Επίσης  η Shakira  είναι η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF. Μάλιστα το 2006, τιμήθηκε από τα Ηνωμένη Έθνη, για τη δημιουργία της οργάνωσης Fundación Pies Descalzos, αλλά και για το φιλανθρωπικό της έργο.

Η Shakira καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας της, συμμετείχε στην πραγματοποίηση πολλών συναυλιών,  για φιλανθρωπικό κυρίως σκοπό. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν ήταν οι: “Live 8 Benefit Concert” που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2005, η “Live Earth Concert”, στο Αμβούργο, με την έναρξη της συναυλίας της, αλλά και στην “Clinton Global Iniative”, οργανωμένη μάλιστα από τον Αμερικανό τότε Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Επίσης το 2010 προσκαλέστηκε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για την συζήτηση στο γραφείο του, περί θεμάτων «Ανάπτυξης της Παιδικής Ηλικίας».

Πηγή Πληροφοριών: el.Wikipedia.org

Πηγή Φωτογραφιών: Η προσωπική σελίδα της Shakira στο facebook.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο