ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ (COVID-19) ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ(Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), 31 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 21 από αυτά είναι συνταξιδιώτες του ζεύγους που μετέβησαν με ταξιδιωτικό group στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, με την ιχνηλάτηση αυτών να φτάνει τις 400επαφές των μελών της ομάδας.

Μέσα σε ένα 24ωρα τα κρούσματα του Κορονοϊού, πολλαπλασιάστηκαν και οι ειδικοί θεωρούν βέβαιη την διασπορά του στην κοινότητα.

Τα 23 από αυτά είναι μέλη της προσκυνηματικής εκδρομής που ταξίδεψαν από τον νομό Ηλίας, στην Αίγυπτο και το Ισραήλ,

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί βέβαιο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα αυξηθεί, καθώς όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ιός κινείται κάτω από την μύτη μας.

photo:eproodos.gr

«Όλη η Ευρώπη είναι σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου, με επακόλουθο μετάδοσης την κοινότητα, η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη. Στην πραγματικότητα δεν είναι και γρήγορα προχωράει σε ένα σενάριο όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Εννέα από τους επιβάτες νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και οι τρείς από αυτούς με πιο σοβαρά συμπτώματα. Οι υπόλοιποι επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί, τέθηκαν σε κατοίκον περιορισμό.  

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρος και ούτε έχει υποστεί μεταλλάξεις.

«Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων της νόσου στην πατρίδα μας, όπως και σε όλο των κόσμο. Τα καθ’ υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν σε περιοχές της Ηλίας, σε πόλεις στις οποίες επέστρεφαν οι εκδρομείς Αχαίας και Ζακύνθου-μεμονωμένες περιπτώσεις-,  έχουν στόχο να καθυστερήσουν την γρήγορη διασπορά της νόσου, στις τοπικές κοινότητες», συνέχισε ο κύριος Τσιόδρας.

Οι πενήντα τέσσερεις επιβάτες, ταξίδεψαν οδικός με λεωφορείο από την Ηλία στην Αθήνα και έφαγαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Από εκεί οι εκδρομείς πέταξαν στην Αίγυπτο και μετά στο Ισραήλ, όπου και προσκύνησαν στους Αγίους Τόπους. Το Ισραήλ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων-, δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν ύποπτα κρούσματα. Από το Ισραήλ, οι 54 επιβάτες επέστρεψαν αεροπορικός στην Αθήνα και μετά οδικός στην Ηλία στις 27 Φεβρουαρίου.

«Πιστεύω ότι υπήρξε μετάδοση στην κοινότητα στην Αμαλιάδα και γι’ αυτό η Αμαλιάδα είναι αυτή την στιγμή ο στόχος μας, είναι το κεντρικό σημείο επιτήρησης και έγινε από χώρα που δεν την περιμέναμε, κάτω απ’ τη μύτη μας, φυσικά και έγινε, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο με αυτό τον ιό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΕΟΥ Σωτήρης Τσιόδρας.

Για προληπτικούς λόγους ο Ναός της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, από όπου πέρασαν οι Έλληνες ταξιδιώτες, έκλεισε για 14 ημέρες.

Ο 66χρονος, ο πρώτος επιβάτης που βρέθηκε θετικός στον Κορονοϊό-από την συγκεκριμένη εκδρομή-, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, με σοβαρή πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Έχουν τεθεί σε Καραντίνα 8 γιατροί και 3 νοσηλεύτριες.

Ο αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση περισσότερων ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες, συνεχίζεται. Μέχρι τώρα έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400επαφές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο