ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ-ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Από σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους, «Νέες Βεβαιώσεις Μετακίνησης», προκειμένου να είναι νόμιμοι και να μην υποστούν πρόστιμα, από τις ελεγκτικές αρχές.

Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις θα έχουν ισχύ, έως της 8 Μαρτίου.

Από την ωστόσο Τρίτη 9 Μαρτίου, οι επιχειρήσεις πάλι είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν, νέες βεβαιώσεις μετακίνησης στους εργαζομένους τους, οι οποίες όμως-αυτή τη φορά-θα έχουν ισχύ για 14 ημέρες.

Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε:

Α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Και οι επιχειρήσεις είναι:

Β) Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Επίσης μέσω του ίδιου ιστότοπου, μπορούν να «προμηθεύονται βεβαιώσεις και όσοι μετακινούνται και είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Παράλληλα οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση, από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Επίσης οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Και τέλος, με νέο έντυπο, μπορούν επίσης να μετακινούνται και τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο