ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ;

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Δυστυχώς ο ρατσισμός στις ημέρες που διανύουμε, εν έτη 2023, δεν έχει εξαλειφθεί, παρόλο σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι μας, ένα μικρό ποσοστό ατόμων στην κοινωνία, μπορεί και φέρεται ρατσιστικά.

Τι σημαίνει άραγε η λέξη ρατσισμός και την εκδηλώνουμε-τόσο απλόχερα- με τόσο μένος και βία προς τους άλλους;

Σίγουρα κάποιος που έχει μάθει να φέρεται ρατσιστικά, δεν έχει κατανοήσει και πλήρως την σοβαρότητα της έννοιας και εκδηλώνει τις διαθέσεις του, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ευτυχώς η πλειοψηφία των ατόμων, από οποιανδήποτε χώρα κι αν προερχόμαστε, δεν είμαστε ρατσιστές, παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό «ανεγκέφαλων»- ανεξαρτήτως μόρφωσης και υπηκοότητας- παραμένει σε αυτή την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, σε αυτή την αδιανόητη στάση, εκδηλώνοντας απάνθρωπες συμπεριφορές προς τους άλλους.

Σίγουρα η έννοια του ρατσισμού, εμπεριέχει και την μορφή του μπούλινγκ, ασκώντας βία, είτε σωματική, είτε λεκτική.

Ρατσιστικά μπορεί κάποιος-κάποια να καταφέρει να φερθεί σε ένα άτομο που είναι διαφορετικό από εμάς. Και τι όντως σημαίνει διαφορετικότητα;

Γιατί θα έπρεπε να φερόμασταν ρατσιστικά σε έναν που έχει διαφορετικό χρώμα από εμάς; Αυτό δεν είναι ρατσισμός; Δεν γνωρίζουμε την έννοια της ισότητας, στις μέρες μας; Δεν θα έπρεπε στην περίπτωση που έχει την ανάγκη μας, να τον βοηθήσουμε, αντί να στρεφόμασταν εναντίον του, με κάθε τρόπο;

Γιατί θα έπρεπε να φερθούμε, με μορφή ρατσιστικού μπούλιγκ, σε ένα άτομο που έχει διαφορετική σεξουαλική προτίμηση. Δεν γνωρίζουμε την ισότητα στις μέρες, μας; Δεν πρέπει να του-της λέμε μια καλημέρα και να αποδεχόμαστε τον άλλον όπως ακριβώς είναι, χωρίς να επιμένουμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις;

Γιατί θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε κλέφτη ή δολοφόνο κάποιον ή κάποια, που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο έθνος; Στο κράτος από το οποίο προερχόμαστε, δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια είδους φαινόμενα; Γιατί να στιγματίζουμε, έναν λαό, ένα έθνος; Σίγουρα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και εμείς δεν θα είμαστε αυτοί, που θα φερθούμε ρατσιστικά, αλλά θα αφήσουμε κάποιους άλλους, να ασχοληθούν, με την απόδοση δικαιοσύνης.

Γιατί πρέπει κάποιος που κατέχει ανώτερη θέση από εμάς, να μας φέρεται απαξιωτικά ή να μην θέλει καθόλου να ασχοληθεί με εμάς, επειδή νομίζει ότι είναι ανώτερος ή ανώτερη ή ότι κάποιος-κάποια είναι; Δεν γνωρίζει-στις μέρες μας- ότι είναι ίσως με εμάς; Όλοι φυσικά έχουμε, ο καθένας ξεχωριστά, μια αξιόλογη θέση στην κοινωνία-ανεξαρτήτως μόρφωσης , θρησκείας, εθνικότητας, σεξουαλικής προτίμησης- και πρέπει να σεβόμαστε τον διπλανό μας, εξίσου.

Γιατί κάποιος-κάποια, βλέποντας τον άλλο ή την άλλη-μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ζούμε-να αισθανόμαστε μίσος, ζήλεια και απέχθεια για τον άλλο ή την άλλη, μόνο  και μόνο επειδή τον/την βλέπουμε; Γιατί να συμβαίνει αυτό; Δεν έχει καταλάβει η πλευρά που φέρεται έτσι, ότι είμαστε όλοι ίσοι; Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε από μόνοι μας και να καταξιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι, αλλά σε καμία περίπτωση να εκδηλώνουμε τέτοιου είδους συναισθήματα.

Γιατί κάποια-κάποια να φέρεται απαξιωτικά, επειδή ο διπλανός μας, δεν έχει μόρφωση, προέρχεται από διαφορετικό θρήσκευμα, ή δεν έχει την οικονομική επιφάνεια με εμάς. Δεν είναι ρατσισμός και μπούλιγκ; Σίγουρα δεν έχει καταλάβει ότι είναι ίσως με εμάς και ότι και αυτός είναι άνθρωπος είναι άξιος σεβασμού.

Από πού όντως προέρχεται μια τέτοια συμπεριφορά;

Σίγουρα,  ίσως να προέρχεται αυτή η συμπεριφορά, ίσως γιατί έτσι έχουμε μεγαλώσει, που σημαίνει ότι οι αξίες που λάβαμε από τους γονείς μας, δεν ήταν και τόσο ισχυρές, ώστε να μας κάνουν αυτό που λένε πιο καλούς ανθρώπους στην μέσα στην κοινωνία, μέσα στο περιβάλλον το οποίο βιώνουμε.

Ίσως απ’ την άλλη, να είχαμε λάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια, από κοντινό μας συγγενικό περιβάλλον, ίσως να είχαμε γαλουχηθεί «όπως ακριβώς θα έπρεπε- και στην πορεία να παρεκκλίναμε.

Παρεκκλίναμε γιατί; Γιατί οι παρέες που κάναμε διαμόρφωσαν και την γνώμη μας. Οι παρέες με τις οποίες μεγαλώσαμε διαμόρφωσαν την στάση μας, απέναντι στην ζωή, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά μας, να μη «συνετίζεται» ούτε από τον γονιό μας, ούτε από κανέναν άλλο. Νομίζουμε πως το να φερόμαστε ρατσιστικά σε κάποιον-κάποια, ότι  μας κάνουν αυτόματα και πιο δυνατούς. Όχι φυσικά…. Το μόνο που μας κάνει, είναι να μένουμε πολύ πίσω στις απαρχαιωμένες ιδέες μας και πίσω γενικά σαν άνθρωποι.

Πάντως το περιβάλλον μέσα στο οποίο έχουμε μεγαλώσει ή έχουμε περάσει τις περισσότερες ώρες τις ζωής μας, διαμορφώνει τόσο την άποψή μας, όσο και την στάση μας απέναντι στους άλλους.

Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε, πόσα λάθη έχουμε κάνει στην ζωή μας, πόσο η συμπεριφορά μας-είτε άθελά μας, είτε ηθελημένα-έχει πληγώσει κάποιους συνανθρώπους μας, τότε θα καταφέρουμε να αισθανθούμε την έννοια του ρατσισμού, τότε θα αισθανθούμε την έννοια του ΜΠΟΥΛΙΓΚ και θα την ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ!!!

ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ….

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο