ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΟΜΑΔΑΣ Β-ΣΕ ΤΙ ΜΑΣ ΟΦΕΛΟΥΝ?-ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ?-ΤΡΟΦΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β

ΓΡΑΦΕΙ:Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Το σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β,είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας,συμβάλλοντας τόσο στην ομαλή λειτουργία του,όσο και στην σωστή ανάπτυξή του.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΟΜΑΔΑΣ Β-ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 8 ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ”ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ”:

  1. θειαμίνη (Β1),
  2. ριβοφλαβίνη (Β2),
  3. νιασίνη (Β3),
  4. παντοθενικό οξύ (Β5),
  5. πυριδοξίνη (Β6),
  6. το φυλλικό οξύ,
  7. βιοτίνη,
  8. κοβαλαμίνη (Β12)

ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ?

Πρόκειται για βιταμίνες οι οποίες συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων,των λιπών και των πρωτεϊνών μας και είναι συμβάλουν στην καλή υγεία των μαλλιών μας,του δέρματος,του πεπτικού μας συστήματος.Παράλληλα βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας,αλλά και την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Παράλληλα συνθέτουν διάφορες ορμόνες του οργανισμού μας,συμβάλλοντας έτσι στο να διατηρούνται σε καλά επίπεδα τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια.

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Β,ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ?

Η έλλειψη ωστόσο των συγκεκριμένων βιταμινών,θα μπορούσε να προκαλέσει από μια δερματίτιδα,μέχρι βαριά κατάθλιψη ή ακόμη και αναιμία.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΈΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β:

  • ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

Μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες της ομάδας Β,μπορούμε να συναντήσουμε στο ψωμί,την βρώμη,το ρύζι και γενικά όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης.

  • ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Τροφές όπως το κοτόπουλο,μοσχάρι(συκώτι) και χοιρινό κρέας,θεωρούνται εξίσου καλές πηγές βιταμινών της ομάδας Β.

  • ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Περισσότερο τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β.Σολομός και σαρδέλες,εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες της ομάδας.

  • ΌΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια είναι μια επίσης καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β,επομένως είναι μια κατηγορία την οποία θα πρέπει να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο,συνήθως 1 με 2 φορές ανά εβδομάδα.Ειδικά η φασολάδα,θεωρείται μια εξαιρετική πηγή βιταμινών.

  • ΑΒΓΑ

Ασπράδι και κρόκος πάνε συνήθως μαζί,γιατί από κοινού βοηθούν σητν πρόσληψη των βιταμινών της ομάδας Β.Όμως όποιος έχει το απαγορευτικό της υψηλής χοληστερόλης και ιδιαιτέρως δε της κακής LDL,τότε θα πρέπει να τα αποφεύγει δια ροπάλου…

  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το γάλα,το γιαούρτι και το τυρί,είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας Β και απαραίτητες στον καθημερινό μας διαιτολόγιο.

  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ & ΒΟΥΤΥΡΟ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Διάφορα είδη ξηρών καρπών,είναι απαραίτητες πηγές για την πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β.Παράλληλα προτείνεται και η κατανάλωση των ηλιοσπόρων και του πασατέμπου.Ταυτόχρονα το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο,θεωρείται ότι καλύτερο για την πρόληψη των βιταμινών αυτών.

  • ΦΡΟΥΤΑ & ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα φρούτα όπως και πολλά είδη λαχανικών,είναι απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.Θεωρούνται ωστόσο παράλληλα και καλές πηγές βιταμινών της ομάδας Β.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο