Κλειδαριές πόρτας: Πόση ασφάλεια παρέχουν σε σχέση με τις ηλεκτρονικές κλειδαριές

Οι κλειδαριές πόρτας αποτελούν ένα από τα βασικότερα συστήματα ασφαλείας ενός σπιτιού. Η επιλογή ασφαλών κλειδαριών μπορεί να αποτρέψει τους διαρρήκτες  να μπουν στο σπίτι μας και να κλέψουν τα υπάρχοντά μας. Οι παραδοσιακές κλειδαριές που λειτουργούν με κλειδί είναι οι πιο συνηθισμένες που συναντάμε στα σπίτια. Οι σύγχρονες κλειδαριές είναι πιο εξελιγμένες και προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Ποιοι είναι οι τύποι των σύγχρονων κλειδαριών;

Οι σύγχρονες κλειδαριές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις κλειδαριές με κύλινδρο και τις ηλεκτρονικές κλειδαριές.

Κλειδαριές με κύλινδρο: Είναι οι πιο δημοφιλείς σύγχρονες κλειδαριές. Λειτουργούν με κλειδί και έχουν έναν κύλινδρο που περιστρέφεται για να ανοίξει η πόρτα. Οι κλειδαριές με κύλινδρο είναι πιο ασφαλείς από τις παραδοσιακές κλειδαριές, καθώς ο κύλινδρος είναι πιο δύσκολο να παραβιαστεί.

Ηλεκτρονικές κλειδαριές: Ανοίγουν με κωδικό, κάρτα, δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου. Είναι πιο ασφαλείς από τις κλειδαριές με κλειδί, καθώς είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν. Επίσης, δεν χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας κανένα κλειδί αποφεύγοντας το άγχος μήπως το χάσουμε.

Οι σύγχρονες κλειδαριές πόρτας είναι πιο ασφαλείς από τις παραδοσιακές κλειδαριές. Ωστόσο, μαζί με τις κλειδαριές εξελίσσεται και ο τρόπος των διαρρηκτών που τις ανοίγουν. Σήμερα οι διαρρήκτες έχουν κι άλλες γνώσεις και μπορούν να καταλάβουν ή να γνωρίζουν εκ τον προτέρων τα αδύνατα σημεία μιας έξυπνης κλειδαριάς. Βέβαια οι εταιρείες πού τις κατασκευάζουν έχουν κάνει τα απαραίτητα  τεστ, τα οποία είναι εξονυχιστικά και διαβεβαιώνουν τους ιδιοκτήτες ότι δεν πρόκειται να παραβιαστούν  κάτω από  συνηθισμένες συνθήκες.

Μπορείτε να επιλέξετε μία κλειδαριά  που έχει αρκετούς τρόπους ξεκλειδώματος, π.χ όχι μόνο με βιομετρικά δεδομένα αλλά και με κάρτα και με κωδικό.

Συνήθως επιλέγουμε έξυπνες κλειδαριές από γνωστές εταιρείες που έχουν εμπειρία στο χώρο αρκετά χρόνια και έχουν δοκιμαστεί από πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να διαβάζουμε και τις κριτικές που υπάρχουν στο διαδίκτυο και να παίρνουμε απόψεις και άλλων που τις έχουν εγκαταστήσει στο δικό τους χώρο.

Καλό είναι να μην έχετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλα τα δωμάτια και τους χώρους αλλά σε κάθε πόρτα να έχετε διαφορετικό. Επίσης, μην ξεχνάτε να απενεργοποιείτε παλιούς κωδικούς για άτομα που πλέον δεν εισέρχονται στο γραφείο ή στην κατοικία σας.

Το καλό που έχουν οι ηλεκτρονικές κλειδαριές είναι ότι μπορούν οι κωδικοί να αλλάζουν τακτικά ενώ στις συμβατικές κλειδαριές δεν μπορείτε να αλλάζετε συνέχεια κλειδιά, πρέπει να αλλάξετε όλη την κλειδαριά, κάτι που είναι πολύ κοστοβόρο.

Το κόστος που θα δαπανήσετε για την προστασία του σπιτιού σας θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θέλετε να προστατεύσετε την περιουσία σας, και την  κινητή και την ακίνητη. Για παράδειγμα, αν μένετε σε μια περιοχή με υψηλό αριθμό διαρρήξεων, προφανώς εκεί θα εστιάσετε σε μία καλή ποιότητα ηλεκτρονικού συστήματος και προστασίας για όλο το σπίτι με κάμερες και συναγερμό. Οι κλειδαριές πόρτας δεν είναι αρκετές για να  προστατέψουν ολόκληρη την κατοικία.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να διαφυλαχθούν, όπως το αυτοκίνητο, η μηχανή, το ποδήλατό σας που έχετε στην αυλή ή έξω από το σπίτι και αποτελούν εξίσου εύκολη λεία των διαρρηκτών. Για παράδειγμα, μία κλειδαριά ποδηλάτου και κάποια λουκέτα βαρέως τύπου μπορούν να ακινητοποιήσουν όλα τα παραπάνω κινητά, περιουσιακά σας στοιχεία πολύ εύκολα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο