Τι πρέπει να προσέξουμε πριν ξεκινήσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε θέρμανση, ψύξη και φωτισμό κατά 20-30%. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους των λογαριασμών ενέργειας, ιδιαίτερα σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που το ψύχος είναι έντονο και η ζέστη μεγάλη το καλοκαίρι. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μιας και η λειτουργία του λέβητα πετρελαίου ή αερίου θα μειωθεί σημαντικά.

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή εμπιστευτείτε ένα ενεργειακό επιθεωρητή που θα ελέγξει την κατοικία και θα σας βγάλει ένα πλάνο αναβάθμισης των σημείο εκείνων που πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τυχόν λάθη και έξοδα που μπορεί να κάνετε αν κάνετε τον σχεδιασμό μόνοι σας. Επίσης, αν θέλετε να βγάλετε για το  σπίτι σας ενεργειακό πιστοποιητικό, αυτό μπορεί να σας δοθεί μόνο μετά την επιθεώρηση ενός πιστοποιημένου επαγγελματία.

Πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία τους, πάνω στην μόνωση ταράτσας, στις θερμοπροσόψεις, στην στεγανοποίηση κλπ. Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην ενεργειακή αναβάθμιση είναι και η οροφή. Η ταράτσα είναι το πιο εκτεθειμένο τμήμα του κτιρίου στις καιρικές συνθήκες, επομένως είναι σημαντικό να είναι καλά μονωμένη και στεγανοποιημένη για να αποφευχθούν θερμικές απώλειες.

Οι μονώσεις ταρατσών γίνονται  με διάφορους τρόπους, όπως:

Εξωτερική θερμοπρόσοψη: Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός θερμομονωτικού υλικού στην εξωτερική πλευρά της ταράτσας. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μόνωσης, καθώς εμποδίζει τις θερμικές απώλειες από το πάνω μέρος του κτιρίου.

Εσωτερική θερμομόνωση: Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός θερμομονωτικού υλικού στην εσωτερική πλευρά της ταράτσας. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εξωτερική θερμοπρόσοψη, αλλά μπορεί να είναι η μόνη επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε κτίρια που βρίσκονται σε διατηρητέες περιοχές. Επίσης είναι στην εγκατάσταση πιο οικονομική

Στεγανοποίηση: Η στεγανοποίηση ταράτσας https://www.monosys.gr/steganopoiisi-taratsas-asfaltopano είναι απαραίτητη για την προστασία της ταράτσας για την αποφυγή της υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οικοδομή και τα δομικά υλικά οδηγώντας στην εμφάνιση προβλημάτων όπως μούχλα και ρωγμές.

Η μόνωση της ταράτσας προσφέρει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων:

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη: Η μόνωση της ταράτσας εμποδίζει τις θερμικές απώλειες, επομένως το σπίτι διατηρείται πιο ζεστό το χειμώνα και πιο δροσερό το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους των λογαριασμών ενέργειας.

Αύξηση της διάρκειας ζωής του σπιτιού: Η υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί φθορά στα διάφορα σημεία του σπιτιού Μπορεί να καταστρέψει το μπετόν, τους τοίχους, την ηλεκτρική εγκατάσταση αλλά και τους μεταλλικούς σωλήνες. Η στεγανοποίηση ταράτσας δεν προστατεύει μόνο την κατοικία από την υγρασία αλλά καλυτερεύει και τις συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι. Δημιουργεί ένα πιο άνετο περιβάλλον στο σπίτι, καθώς το σπίτι διατηρείται σε μια σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο μόνωσης για το σπίτι σας και να αναθέσετε τις εργασίες σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο