ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

photo: microsoft

ΥΛΙΚΑ:

Ζυμώνετε 600 γραμμάρια κιμά με:

  • ½ φλιτζάνι ρύζι,
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
  • 2 ασπράδια αυγών,
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • αλάτι και  πιπέρι.

Πλάθετε τα γιουβαρλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα όπου έχετε λειώσει ½ φλιτζάνι βούτυρο και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνουν με λίγο ζουμί.

Χτυπάτε τους 2 κρόκους των αυγών με το χυμό 1-2 λεμονιών, σε καυτό ζωμό από τα γιουβαρλάκια και τα περιχύνετε, ανακινώντας την κατσαρόλα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΤΡΙΤΗ

ΓΑΡΙΔΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

photo:microsoft

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό αρκετό, ώστε να σκεπαστούν οι γαρίδες, προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο ξύδι και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση.

Τότε ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, τις αφήνουμε να βράσουν ένα τέταρτο της ώρας περίπου και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις σερβίρουμε όπως είναι μέσα σε πιατέλα και τις προσφέρουμε μαζί με μαγιονέζα μέσα σε σαλτσιέρα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΓΡΑΝΙΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

photo:microsoft

Ανακατεύετε 650 γραμμάρια ζάχαρη, με 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, έως ότου να διαλυθούν.

Προσθέτετε το χυμό από

  • 8 πορτοκάλια,
  • 3 κουτάλια ξύσμα πορτοκαλιού,
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και ρίχνετε το μείγμα στο δοχείο του παγωτού. Παγώνετε όπως και τ’ άλλα παγωτά.

ΠΕΜΠΤΗ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ

photo:microsoft

Παίρνουμε ψαχνό κρέας χοιρινό, το κόβουμε σε τεμάχια και το πλένουμε. Επίσης καθαρίζουμε ανάλογα σέλινα και αφού τα πλύνουμε, βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα να ξανθίσουν με βούτυρο, καθώς και το κρέας.

Όταν μισοβράσουν, προσθέτουμε με το ανάλογο νερό και το αλατοπίπερο. Αφού ζεματίσουμε τα σέλινα, τα προσθέτουμε επάνω από το κρέας, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και συνεχίζουμε το βράσιμο σκεπάζοντας την κατσαρόλα.

Όταν βράσει το φαγητό και μείνει λίγος ζωμός, τότε κάνουμε με το ζωμό αυτό το αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΠΑΝΑΚΙ ΠΟΥΡΕ

photo:microsoft
  • 1 ½ κιλό σπανάκι,
  • μισό κιλό φλιτζάνι γάλα,
  • μισό πακέτο φρέσκο βούτυρο,
  • αλάτι πιπέρι.

Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε και το ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Το σουρώνετε και το αφήνετε 1 ώρα να στραγγίσει καλά.

Παίρνετε τότε λίγο-λίγο σπανάκι, το στύβετε πολύ με τη χούφτα σας, το βάζετε σε ένα πιάτο και το κόβετε ψιλά κομματάκια.

Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει, ρίχνετε το σπανάκι και το ανακατεύετε με το βούτυρο να λιώσει πολύ καλά, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το γάλα καυτό.

Τα ανακατεύετε όλα σε σιγανή φωτιά, ώσπου να γίνει απαλή μάζα.

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΈΔΕΣ

Βάζουμε σε μια λεκάνη 80 γραμμάρια ταραμά και τον κοπανίζουμε με το γουδοχέρι, προσθέτουμε

  • ανά μία 5-6 πατάτες μέτριες, βρασμένες και καθαρισμένες,
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μηχανή κρέατος,
  • λίγο άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο και
  • 1-2 κουταλιές γαλέτα.

Τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί καλά, βάζουμε το τηγάνι με το λάδι να κάψει στη φωτιά, πλάθουμε τους κεφτέδες πλακωτούς και μικρούς και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, αφού τους αλευρώσουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΧΛΑΔΙ

  • 2.500 γραμμάρια αχλάδια,
  • 1.250 γραμμάρια ζάχαρη,
  • 1 λεμόνι,
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι,
  • 1 κομμάτι βανίλια.

Πλύνετε τα αχλάδια, σκουπίστε τα, κόψτε τα σε τέταρτα, βγάλτε τα κουκούτσια. Υπολογίστε 500 γραμμάρια ζάχαρη για κάθε κιλό φρούτων. Ρίξτε τα αχλάδια με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη λεκάνη, σκεπάστε και αφήστε για 5 ώρες στο ψυγείο. Ρίξτε το χυμό λεμονιού. Βάλτε σε σιγανή φωτιά, ανακατέψτε προσεκτικά.

Μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέστε τη βανίλια. Αφήστε να σιγοβράσει, κουνώντας συχνά την κατσαρόλα. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν τα κομμάτια από τα αχλάδια γίνουν σχεδόν διάφανα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο