ΚΕΡΚΥΡΑ: «O ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΠΟΤΕ»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Το νησί της Κέρκυρας προσφέρεται αδιαμφησβήτητα για κάθε εποχή του έτους και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, είτε τους χειμερινούς, είτε τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο για τα μαγευτικά της τοπία και τα αρχαιολογικά της μνημεία, που σου μένουν αξέχαστα μόλις τα αντικρύσεις, αλλά κυρίως για την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Anne Corfu

Η  Κέρκυρα, ανήκει στο Ιόνιο Πέλαγος και πρόκειται για ένα από τα βορειότερα, αλλά και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας. Η τοποθεσία του βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, πολύ κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της μάλιστα ακτές, πλησιάζουν στα 2 χιλιόμετρα, τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Είναι έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Νομαρχίας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Amethyst forest (aka VM)

Θεωρείται το νησί, που είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα της Μεσογείου, με πληθυσμό που φτάνει τους 193 κατοίκους, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους και θεωρείται ένα από τα παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της, «ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος», με το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου, να φιλοξενείται τον ομώνυμο ναό.

“ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ” Dimitrios Nikolopoulos

Πρόκειται για το νησί, που αποτελείται από τρεις Δήμους, που περιλαμβάνουν τα μικρότερα νησιά: τους Οθωνούς, την Ειρεικούσσα και το Μαθράκι. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα.

Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΛΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΣΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΝΤΑΓΚΛΑΣ.Dr.K.

Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του όρους Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.). Άλλες κορυφές είναι: οι Βίγλες, η Τσούκα, οι Πυλίδες (ή Φυλλίδες), Άγιοι Δέκα και Σταυρός.

Stefanos Kozanis.Η Βόρεια Πλευρά, του Παλαιού Κάστρου την Νύχτα, στην οποία διακρίνεται ο Μεγάλος Σταυρός.

Μικρά ποτάμια υπάρχουν στην Κέρκυρα, όπως ο Μεγαλοπόταμος, ο Τυφλός, ο Μεσογγής (ο μεγαλύτερος), το ποτάμι στην περιοχή της Λευκίμμης. Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Κορισσία , με έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης υπάρχει και η λιμνοθάλασσα Χαλκιοπούλου στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.

ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ, ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, η Κέρκυρα αποτελούσε ένα από τα κυριότερα κέντρα υποδοχής Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη (1922-1932).

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΆ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΜΕ!

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ Dimitrios Nikolopoulos

Στην Κέρκυρα υπάρχουν ενετικά αρχοντικά και κτίρια υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα τής ώχρας.

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη-αρχοντική πόλη, που οι επισκέπτες της θα θαυμάσουν από κοντά την «Μεγάλη Πλατεία Σπιανάδα», που αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το  «Παλιό και το νέο Φρούριο», το «Δημαρχείο» (Θέατρο Σαν Τζάκομο), το «Κανόνι», το «Μον Ρεπό», αλλά και τα «Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας».

Amethyst Forest(akaVM).ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
Tasos Kessaris.Ο Αχιλλέας Θρήσκων, στον Κήπο του Αχιλλείου.
ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.Edal Anton Lefrerov.

Ένα από τα επίσης φημισμένα αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι το πασίγνωστο «Κανόνι» το γνωστό «νησάκι» αλλιώς, όπου βρίσκεται η εκκλησία της «Παναγίας των Βλαχερνών». Ένα «νησάκι», που συνδέεται με την στεριά, μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Επόμενος σταθμός, το ξακουστό «Ποντικονήσι», πάνω στο οποίο βρίσκεται η μικρή εκκλησία του «Παντοκράτορα», η οποία μάλιστα χρονολογείται μεταξύ του 11ου και 12ου αιώνα.

Amethyst Forest(akaVM)”Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ”ΣΤΗΝ ΚΑΡΚΥΡΑ.

Άλλες εκκλησίες-μεγάλης ιστορικής σημασίας, που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί είναι: η «Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου», η «Ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης» και η εκκλησία του Πολιούχου της «Αγίου Σπυρίδωνος».

Στην Κέρκυρα δεν θαυμάζουν οι επισκέπτες της μόνο τις σπουδαίες εκκλησίες, αλλά και τα εξαιρετικά ιστορικά της κτίρια. Ξεκινούμε με την «Αγγλική Αρμοστεία», το μοναδικό συγκρότημα ανακτόρων του Αρχαγγέλου  Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου(γεωργιανού ρυθμού-επί Αγγλοκρατίας), όπου στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας και πρόκειται για  το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας.

Ακολουθούν: το «Λιστόν», το «Μέγαρο Καποδίστρια», το «Μητροπολιτικό Μέγαρο», το «Μέγαρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας», το «Μέγαρο της παλαιάς Ιονικής Τράπεζας», το περίφημο «Θέατρο Σαν Τζάκομο» και σημερινό Δημαρχείο, το «Μέγαρο της Ιονίου Βουλής», καθώς και το «Μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας», στο οποίο στεγάζεται η Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ, ΣΤΟ ΚΑΡΔΑΚΙ.ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 700Π.Χ.Robin-Flickr of Artemis
ΤΟ ΑΕΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ,ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.
TASOS KESSARIS.
ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΑΚΧΟΥ,ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.Dr.K.
ΑΓΑΛΜΑ ΑΧΙΛΛΕΑ-ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.(ΠΗΝΕΛΟΠΗ)
ΤΟ “ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΜΕΝΕΚΡΑΤΗ”< ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΚΡΥΡΑΣ.Dr.K.

Εκτός πόλεως μπορεί να συναντήσει κανείς εξαιρετικές τοποθεσίες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει το «Αχίλλειο», το «παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσσυ)»της Αυστρίας, με το διάσημο γλυπτό «Αχιλλέας Θνήσκων» και άλλα υπέροχα έργα τέχνης, όπως τοιχογραφίες και πίνακες. «Η περιοχή του Πέλεκα» φημίζεται για τη θέα του ηλιοβασιλέματος που προσφέρει, ενώ στην Παλιοκαστρίτσα βρίσκεται το «Βυζαντινό Φρούριο» Αγγελόκαστρο.

ΤΑ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.Robin from Krakow, Poland-Gardiki Castle Uploaded by Alaniaris.

Υπέροχα χωριουδάκια στην ενδοχώρα της Κέρκυρας, πνιγμένα μέσα στο πράσινο, που ασκούν μια γοητεία είναι τα: Σιναράδες Κέρκυρας, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βαρυπατάδες, η Κορακιάνα, οι Γιαννάδες, οι Καρουσάδες, η «Επίσκεψη», ο Χλωμός, ο Σπαρτύλας, η Λευκίμμη και η Άνω Περίθεια Κέρκυρας, όπου τα τελευταία χρόνια έχει διακριθεί, ως το τρίτο πιο ανεξερεύνητο μέρος από όλο τον κόσμο.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

TASOS FOKAS. ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.

Στην Κέρκυρα μπορεί κανείς να επισκεφτεί (κυρίως τις καλοκαιρινές περιόδους), τις μοναδικές-υπέροχες παραλίες της, με την ψιλή ξανθή άμμο, όπως του Άϊ-Γόρδη, της Γλυφάδας, της λίμνης Κορισσίων, του Άγιου Γεώργιου των Πάγων, του Μαραθιά, του Γαρδένου, της Κασσιώπης, του Σιδαρίου, της Ρόδας, της Αχαράβης, του Αλμυρού, της Δασιάς, της Παλαιοκαστρίτσας και του Αγίου Σπυρίδωνα στην Περίθεια.

TASOS FOKAS. ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ-ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.
TASOS FOKAS. ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ. ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΑΛΟΒΟΥΝΟ.

Η Κέρκυρα, είναι μία πόλη που διαθέτει όλες τις Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες που απαιτείται να έχει. Μαζί με όλα αυτά, υπάρχει και το πασίγνωστο Λιμάνι της στο οποίο γίνονται τακτικά δρομολόγια των πλοίων, αλλά και το εξαιρετικό Αεροδρόμιό της, το οποίο είναι κατάλληλο για αεροσκάφη κάθε είδους.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Κερκυραϊκή Κουζίνα φημίζεται για τα εξαιρετικά νόστιμα εδέσματά της, που μένουν αξέχαστα σε όποιον τα δοκιμάσει. Μερικά από αυτά είναι: η μοναδική «Παστιτσάδα», το θαυμάσιο «Σοφρίτο» και το εξαιρετικό «Μπουρδέτο».

Η“Παστιτσάδα”, της οποίας η βάση της είναι ο κόκορας ή και κάποια παραλλαγή με μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο, μαζί με χοντρά μακαρόνια και πολλά είδη μυρωδικών(Μοσχοκάρυδο, Γαρύφαλο, Κύμινο, Μπούκοβο, Κανέλα, Μπαχάρι, κλπ. Το «Σοφρίτο», μαγηρεύεται με μοσχαρίσιο κρέας και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, με σπαγγέτι, με ρύζι ή και με πουρέ. Το «Μπουρδέτο» απ’ την άλλη, μαγειρεύεται κυρίως με σκορπιούς, με πέρκες, με χταπόδι ή και με διάφορα είδη σαλαχιών.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες (ιστορικών προσώπων, αλλά και σημερινών επωνύμων), που γεννήθηκαν στο Νησί της Κέρκυρας, είναι οι : Ιωάννης Καποδίστριας(1ος Κυβερνήτης Ελλάδος), Ερνέστος Κάρτερ(ζωγράφος), η Έλενα Άνγκρι(Σοπράνο), η Σοφία Αλιμπέρτη(Ηθοποιός), Ο Σάκης Ρουβάς(Τραγουδιστής), η αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου(Ηθοποιός), ο Κίμον Κουλούρης(Πολιτικός), ο Βασίλης Κούκουρας(Ηθοποιός), ο Σπύρος Γιαννιώτης (Κολυμβητής & Ολυμπιονίκης), η Άντζελα Γκερέκου(Ηθοποιός & Πολιτικός), ο Κωνσταντίνος Κουφός (Τραγουδιστής), ο Κώστα Γραμμένος (Πανεπιστημιακός), ο Λορέτζος Μαβίλης(Ποιητής), η Νάνα Μούσχουρη (Τραγουδίστρια), ο Γεώργιος & Ιωάννης Θεοτόκης (Πρωθυπουργοί Ελλάδος)και πάρα πολύ άλλοι.

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο