ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΧΙΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

Γενικευμένη σύγκρουση με αυτοσχέδιες ρουκέτες, μολότοφ και χημικά μεταξύ Ματ και Κατοίκων σε Λέσβο και Χίο, πραγματοποιήθηκε ύστερα από την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων των περιοχών, κατά της δημιουργίας των κλειστών κέντρων υποδοχής μεταναστών.

ΛΕΣΒΟΣ

Μετά τις 2:30 τα ξημερώματα το πλοίο «Πήγασος» αποβίβασε μηχανήματα και 10 διμοιρίες των ματ που εστάλησαν στο νησί, ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής, με τους κατοίκους όμως να είναι συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι να τους εμποδίσουν.

photo:lifo.gr

Οι κάτοικοι απέκλεισαν τις εισόδους με απορριμματοφόρα, άναψαν φωτιές και έμειναν στους δρόμους όλη την νύχτα, κλείνοντάς τους με μπουλντόζες. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απ’ την άλλη, προχώρησαν στην χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Το πρωί η ένταση μεταφέρθηκε στο «Διαβολόρεμα» και στη θέση «Καράβα» όπου σχεδιάζεται η νέα δομή, σε απόσταση μάλιστα 13χιλιομέτρων από το κοντινότερο χωριό την «Αγία Παρασκευή».

Μάχες μέσα στο δάσος, δακρυγόνα, πέτρες, κυνηγητό και φωτιές, ήταν το κύριο σκηνικό στην περιοχή.

Κλούβες των ματ κατέκλεισαν τον δρόμο προς την Καλλονή, πάνω στο βουνό. Χωματουργικά που ανοίγουν νέες διόδους, προς τον χώρο που θα φτιαχτεί η νέα δομή, αλλά ακόμη και γερανοί της αστυνομίας επιστρατεύτηκαν, προκειμένου να απομακρύνουν τα οχήματα που είχε εγκαταλείψει ο Δήμος, για να καθυστερήσει τα έργα.

Σύμφωνα με την γνώμη των κατοίκων, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί όλους.

Την  ίδια ώρα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, που κοινοποιείται και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται και ζητούν την ποινική δίωξη όσων συμμετέχουν ή έχουν την ευθύνη.

ΧΙΟΣ

Το ίδιο σκηνικό ακολούθησε και στην Χίο. Στις 3τα ξημερώματα, πετροπόλεμος, χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και καπνογόνα, με τους κατοίκους αν πολιορκούν το λιμάνι και τις διμοιρίες των ματ, να κατεβαίνουν συντεταγμένες στο νησί, ύστερα από την αποβίβασή τους από το πλοίο της γραμμής.

photo:vimaonline.gr

Ομάδες ατόμων παρεμπόδισαν τους αστυνομικούς να βγούνε από το λιμάνι. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Εξαιτίας των χημικών, ο Δήμαρχος της Χίου έχασε για λίγο τις αισθήσεις του και οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ, του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο Χίου-Βολισσού, λίγα μέτρα από το σημείο που θα κατασκευαστεί η νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μηχαηλίδης που βρίσκεται στο σημείο, ήρθε αντιμέτωπος με τα ματ, με τον ίδιο μάλιστα να καταγγέλλει τον προπηλακισμό του.

«Έχοντας δηλώσει την ιδιότητά μου, με απώθησαν βίαια, με έσπρωξαν, μου έσπασαν τα γυαλιά. Με την κατάσταση αυτή εξωθούνται τα πράγματα στα άκρα», τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και μετέφεραν κιβώτια με βόμβες μολότοφ. Συνολικά κατέσχεσαν 63 αυτοσχέδιες βόμβες και 16ρουκέτες, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στο έθιμο του «ρουκετοπόλεμου».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ρουκέτες χρησιμοποιήθηκαν εναντίων των αστυνομικών και του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ που επιτηρούσε στην περιοχή.

Το πρωί τα πρώτα μηχανήματα του στρατού, έφτασαν τελικά στο «Αίπος». Οι εργασίες για την ανέγερση της δομής που απέχει μόνο 7-8χιλιόμετρα από το Βροντάδο, ξεκίνησαν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΧΙΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ!”

  1. Χαρίλαος Κατέβας

    Η λύση για τους λαθρομετανάστες είναι, να ναυλωθεί ένα μεγάλο πλοίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ΝΑΤΟ, από τον ΟΗΕ και από όλες τις ΜΚΟ και οι λαθρομετανάστες να μένουν μόνιμα εκεί, να μην περιφέρονται ούτε στην ενδοχώρα ούτε και στα νησιά. Να φροντίσουν αυτοί οι οργανισμοί, να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα τους. Όπως τότε με την Κορέα, εστάλη στρατός από όλο τον κόσμο να σταματήσει ο πόλεμος, έτσι να κάνουνε και τώρα.

Αφήστε ένα σχόλιο